Sport

'Mooie Mario' had een poema als huisdier: 'Zo'n type was het'
AVROTROS

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Mooie Mario' had een poema als huisdier: 'Zo'n type was het'

Mart Smeets bespreekt dagelijks in Radio EenVandaag de Giro d'Italia. Met de etappe van vandaag is het gapen voorbij. "We rijden nu serieuze etappes", zegt Mart. "Maar de renner waar ik het vandaag over ga hebben, was waarschijnlijk afgestapt vandaag. Dat is wel toevallig."

Die renner is 'Mooie' Mario Cipollini. "Hij was een pure sprinter en haatte de bergen. Hij startte 14 keer in de Giro, maar heeft hem maar 6 keer uitgereden." In de Ronde van Frankrijk zag hij Parijs helemaal nooit. "Zag hij een berg, dan was het 'Toedeloe!'"

Meeste etappes ooit gewonnen

Toch won Cipollini 42 etappes in de Giro, het grootste aantal ooit. "Dat was zijn levenswerk en het lukte hem", vertelt Mart. "Het zijn onwaarschijnlijke cijfers, maar onwaarschijnlijk was hij ook wel." Dat blijkt wel uit verschillende dingen die hij, naast het wielrennen, deed. Denk aan de keuze van zijn huisdier. "Dat was een jonge poema. Dat zegt toch wel wat, vind ik. Zo'n type was het."

Cipollini was mateloos populair in de dagen dat hij rondreed. "Hij wist precies hoe hij de mensen moest bespelen. En dat is nu ook precies waar de Giro goed in is. Het is sport, maar er komt een hele hoop Italiaanse show bij. Wij Nederlanders zijn daar misschien wat te nuchter voor."

Wielerpodcast De Kopgroep kleurt roze

De NPO Radio 1 wielerpodcast De Kopgroep kleurt roze, de kleur van de Giro. Mart Smeets, Martijn Hendriks (NOS) en Joost Vullings (wielerkenner en politiek commentator van EenVandaag) geven daarin hun kijk op de koers. Tijdens de Tour de France was De Kopgroep een van de populairste wielren-podcasts.

{podcast audio="98150" caption="De Kopgroep Giro #2 Whorehouse" }

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14.00 en 16.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie