Sport
EONOS

Van der Breggen is wereldkampioen tijdrijden na harde crash topfavoriet Dygert

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Van der Breggen is wereldkampioen tijdrijden na harde crash topfavoriet Dygert

Anna van der Breggen had al vier zilveren WK-tijdritmedailles in haar prijzenkast liggen en nu kan de 30-jarige wielrenster daar eindelijk een gouden aan toevoegen. Bij de wereldkampioenschappen wielrennen in het Italiaanse Imola reed Van der Breggen naar de titel, nadat topfavoriete Chloe Dygert uit de bocht was gevlogen.

De Nederlandse afvaardiging leek net als vorig jaar haar meerdere te moeten erkennen in Dygert, die simpelweg een klasse apart leek. Halverwege de race klokte de Amerikaanse veruit de snelste tussentijd. Maar de titelhoudster ging niet alleen te hard voor de rest van het veld, maar ook voor haarzelf. In een bocht begon haar voorwiel te zwabberen, waardoor Dygert een vangrail niet meer kon ontwijken en enkele meters omlaag viel.

De Amerikaanse stapte niet meer op de fiets. Het is nog onduidelijk hoe het met haar is, hoewel ze naar verluidt bij bewustzijn was en kon praten. Op foto's is te zien dat haar linkerknie helemaal openligt en ze per brancard wordt afgevoerd.

Van der Breggen greep na de val van Dygert de macht. Ze won de tijdrit over 31,7 kilometer in een tijd van 40.20,14, dat komt neer op een gemiddelde van 47,2 kilometer per uur. De Zwitserse Marlen Reusser werd tweede, op vijftien seconden. Ellen van Dijk eindigde als derde en legde beslag op het brons.

Vijfmaal scheepsrecht

Voor Van der Breggen is het de eerste keer dat ze de WK-tijdrit wint, na vier zilveren medailles, waaronder drie op rij. "Na zo veel jaren tweede te zijn geworden... Ik kan het nog niet geloven", zei de 30-jarige Zwolse na afloop. "Ik wilde mijn tussentijden niet weten, dus ik hoorde het pas op de finish. Het was geweldig."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie