Sport

Nageeye mist podium en record in marathon Amsterdam

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nageeye mist podium en record in marathon Amsterdam

Vincent Kipchumba heeft de 44ste marathon van Amsterdam op zijn naam geschreven. De 29-jarige Keniaan finishte na 42 kilometer en 195 meter in 2 uur, 5 minuten en 9 seconden in het Olympisch Stadion.

Kipchumba bleef de Ethiopiër Solomon Deksisa (2.05.16) en de Keniaan Elisha Rotich (2.05.18) voor. Het parcoursrecord van Lawrence Cherono van vorig jaar (2.04.06) bleef overeind. De Ethiopische Degitu Azimeraw liep bij de vrouwen wel een dik parcoursrecord met 2.19.26.

Nageeye negende

De Nederlander Abdi Nageeye kon de hoge verwachtingen niet inlossen. De 30-jarige atleet had in Amsterdam zijn zinnen gezet op een podiumplaats en een Nederlands record, maar kon niet voor de tweede keer dit jaar pieken op de marathon.

Bo Ummels Nederlands kampioene

Bij de vrouwen ging het parcoursrecord er wel aan. Degitu Azimeraw debuteerde op de marathon met een tijd van 2,19.26. Dat was bijna twee minuten sneller dan het oude record uit 2012. De Nederlandse titel ging naar Bo Ummels. De 26-jarige Limburgse liep ook haar eerste marathon. Ze werd achtste in 2,32.34.

Wereldrecord

Vorige week liepen Eliud Kipchoge en Brigid Kosgei een wereldrecord op de marathon. Kipchoge had daarbij de beschikking over speciale hardloopschoenen. Of het een goede zaak is dat er dit soort ontwikkelingen zijn in de atletiek, zocht verslaggever Floris van Hoorn in Amsterdam uit.

Ster advertentie
Ster advertentie