Sport
EONOS

Nigel de Jong wordt directeur topvoetbal bij KNVB: 'Geen logische keuze'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nigel de Jong wordt directeur topvoetbal bij KNVB: 'Geen logische keuze'

Nigel de Jong wordt de nieuwe directeur topvoetbal van de KNVB. De 38-jarige De Jong volgt Nico-Jan Hoogma op, die in november 2021 aangaf te stoppen bij de bond.

De Jong speelde 81 interlands voor het Nederlands elftal en speelde onder andere bij Ajax, Hamburger SV, Manchester City en AC Milan. De oud-middenvelder heeft nog geen ervaring als trainer of bestuurder en zijn aanstelling als directeur topvoetbal zorgde bij voetbalcommentator Arno Vermeulen voor gefronste wenkbrauwen.

"Het is geen logische keuze. Met logica heeft het weinig te maken", zegt Vermeulen in Langs de Lijn En Omstreken. "Het is een topfunctie binnen het Nederlands voetbal en hij heeft totaal geen ervaring."

Kleine vijver

Volgens Vermeulen stond De Jong veertien maanden geleden, toen Hoogma aangaf te vertrekken, niet bovenaan het lijstje van de KNVB. "Het is bekend dat ze hebben gelonkt naar Earnest Stewart, die een belangrijke rol heeft bij de Amerikaanse bond, en De Telegraaf meldde dat Mo Allach van RKC benaderd is."

"Er zijn ontzettend weinig technisch directeuren die gekwalificeerd zijn en het ook nog willen. Als je een baan hebt bij een topclub, is het dan interessant om naar de KNVB te gaan? Vaak niet. Je hebt maar een hele kleine vijver waar je uit kan vissen."

Technisch beleid

De Jong wordt dus directeur topvoetbal en gaat zich volgens Vermeulen bezig houden met het technische beleid. "Bijvoorbeeld coaches aanstellen van het Nederlands elftal, bij de mannen en vrouwen. Hij moet kijken naar de opleiding binnen de KNVB en je moet een toekomstperspectief kunnen schetsen waar je met het Nederlands voetbal naar toe wil."

Beluister hieronder het hele gesprek met Vermeulen:

Nigel de Jong wordt directeur topvoetbal bij KNVB: 'Geen logische keuze'

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie