Sport
EONOS

'Verbaas je niet als Van de Zandschulp een toernooi gaat winnen'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verbaas je niet als Van de Zandschulp een toernooi gaat winnen'

In het Sportforum werd vooral teruggeblikt op het afgelopen voetbalweekend. De omstreden treffer die de topper tussen PSV en Ajax besliste hield ook nu weer de gemoederen bezig. Voetbalanalist Kees Kwakman, commentator Frank Snoeks en tenniscoach Tjerk Bogtstra hadden er allemaal een mening over en ook zij konden, net als de videoscheidsrechter, niet tot een duidelijk bewijs komen dat de bal uit was.

Het was niet alleen het meest besproken moment in alle voetbaltalkshows, het zorgde ook voor discussies op sociale media. Deze werden vaak vergezeld door een ingenieus filmpje dat moest aantonen hoe een bal die uit is toch binnen kan zijn. Ook de sprekers in het Sportforum konden niet tot de zekerheid komen dat de bal uit was. Kees Kwakman, analist bij ESPN, vond dat scheidsrechter Makkelie het beste antwoord had door te stellen dat het niet honderd procent terug te zien is omdat er geen juiste camera is voor die plek.

Tjerk Bogtstra maakte de vergelijking met tennis waar lijntechnologie al langer een gemeen goed is. "Het verschil met tennis is, als je kijkt of een bal in of uit is dan kijk je naar het stuitpunt, de plek waar hij de grond raakt. Als daar ruimte zit tussen de plek waar hij de grond raakt en de lijn, dan is hij uit." Het nadeel van al het gekrakeel was volgens Kwakman wel dat het doelpunt niet de erkenning kreeg die het verdiende. "Het allervervelendste is dat die schitterende goal helemaal ondersneeuwde. Mazraoui schiet de bal er met links geweldig in."

Een ander opmerkelijk voetbalmoment van het weekend was de schorsing van Rai Vloet door zijn eigen club Heracles Almelo. De voetballer veroorzaakte in november een auto-ongeluk waarbij een jongetje om het leven kwam. Afgelopen week werd bekend dat Vloet veel te hard reed (203 km/uur) en te veel had gedronken. Voor de directie van Heracles een reden om hem per direct op non-actief te zetten. Een week eerder had hij al meegedaan in het eredivisieduel met NEC, iets wat kwaad bloed zette bij de eigen aanhang. Volgens directeur Toussaint was de club niet op de hoogte van de laatste details rondom het ongeluk, volgens de advocaat van de speler kende de directie die details wel degelijk.

Frank Snoeks kan niet oordelen over die gesprekken, de voetbalcommentator van de NOS verwijt de club wel dat ze Vloet zo vroeg hebben laten spelen. "Het begint er al mee dat ze hem hebben laten spelen tegen NEC. De overweging van de trainer was, en dat valt me erg van hem tegen omdat ik hem heel hoog heb zitten, ik heb hem ingebracht want ik wil de wedstrijd winnen." Kees Kwakman valt zijn tafelgenoot bij. "Ik snap Heracles niet dat ze dat onderzoek niet hebben afgewacht."

De internationale tennistop is in Australië bezig met de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van 2022. De eerste dagen ging het nog vooral over Novak Djokovic, die vanwege zijn vaccinatiestatus Australië werd uitgezet, daarna ging het over de sportieve verrichtingen op het tenniscourt. Daarbij was er ook eindelijk weer eens wat te vertellen over Nederlandse prestaties.

Tallon Griekspoor bereikte de tweede ronde waar hij net iets tekort kwam, Botic van de Zandschulp kwam zelfs tot de derde ronde waar de nummer twee van de wereld, Daniil Medvedev, hem de voet dwars zette. Volgens Bogtstra, die in het verleden met hem werkte, bewijst Van de Zandschulp dat hij geen eendagsvlieg is. "Verbaas je niet als hij binnenkort zijn eerste toernooioverwinning gaat halen, verbaas je ook niet als hij dat tegen een wereldtopper gaat doen. De volgende stap is om dat te doen en dan in de grandslams ook door te gaan stoten."

Afgelopen zondag werd de schaatswereld toch nog een beetje overvallen door het afscheid van Jorien ter Mors, de shorttrackster die haar grootste successen boekte als langebaanschaatsster. In 2014 en 2018 veroverde ze drie gouden medailles. Ook pakte ze bij die laatste Winterspelen een bronzen medaille op de aflossing bij het shorttrack. Ze was daarmee de eerste vrouw die tijdens één editie van de Winterspelen medailles won in verschillende sporten. Voor de Spelen van volgende maand in Peking wist ze zich niet te plaatsen.

Bij de leden van het Sportforum zorgde het besluit van ter Mors dan ook niet voor een verrassing. Frank Snoeks wijst er op dat sporters, en vooral schaatsers, hun carrière vaak opbouwen aan de hand van olympiades. "Zij heeft veel blessurepech ondervonden en ook rondom haar succes hoor je veel tranen en dat zijn niet alleen vreugdetranen." Snoeks benoemt daarbij wat haar de laatste jaren heeft tegengezeten en komt dan tot een opmerkelijke vergelijking. "Ze is een pianist die het pianospelen heeft verleerd. Dan rest je niets anders dan te stoppen. Volgens Kwakman kan ze dat doen met veel trots. "Na Ireen Wüst de meest succesvolle schaatsster op de Olympische Spelen, die mag wel eventjes een weekje op het strand liggen om daarvan te genieten."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie