Sport

Vermoeide voetballers hebben het DNA van Verbeek nodig

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vermoeide voetballers hebben het DNA van Verbeek nodig

Een voetballer die net te laat komt om een beslissende bal te onderscheppen. Of de bal juist verliest, omdat hij struikelt over zijn vermoeide benen. Spelers die in een wedstrijd moe raken, presteren over het algemeen minder dan een nog fitte teamgenoot. Dat klinkt logisch. Maar in hoeverre speelt het mentale aspect hierin een rol? Een grote, zo blijkt uit onderzoek van wetenschapper Jeroen Barte.

Barte komt tot de conclusie dat vermoeide spelers nog niet per se hun fysieke limiet hebben bereikt, maar juist minder gemotiveerd raken om inspanning te leveren. En door extra motiverende prikkels te geven - met geldprijzen of verbale aanmoedigingen - presteren spelers ondanks hun vermoeidheid opeens helemaal niet slechter. Integendeel: ze gaan vaak harder lopen. "Motivatie is cruciaal. Het is niet zo dat je fysieke grenzen zijn bereikt, maar als je moe wordt ben je minder gemotiveerd om te presteren", legt Barte uit bij Langs de Lijn en Omstreken."Het is niet omdat je niet meer kan, maar omdat je niet meer wil."

Er bestaan ook spelers die geen - of minder - externe prikkels nodig hebben: karaktervoetballers. Zij gaan voorop in de strijd, en danken hun succes vaak vooral aan hun mentaliteit. Gertjan Verbeek, dit seizoen nog enkele maanden trainer van FC Twente, is zo'n voorbeeld. Als speler én coach. "Iedereen is uniek. Ik had misschien mentaal een streepje voor op teamgenoten. Anderen hadden fysiek of tactisch juist weer een streepje voor", vertelt hij in Langs de Lijn En Omstreken.

Duitsers en Bas Dost

Verbeek kan zich vinden in de resultaten van het onderzoek en beaamt dat de rol van motivatie bij presteren onder vermoeidheid belangrijk is. "Maar dan wel intrinsieke motivatie. Trainen, spelers weerbaarder maken. Dat helpt. Je kunt een keer een extra premie op een wedstrijd zetten, maar na tien keer heeft dat geen effect meer. Een donderspeech helpt ook maar een of twee keer, daarna trekken spelers zich daar niets meer van aan."

De oud-voetballer van sc Heerenveen noemt Duitse ploegen als voorbeeld. "Zij kunnen tot in de laatste seconde nog een doelpunt maken. Dat zijn intrinsiek gemotiveerde spelers. Dat helpt veel meer op de lange termijn."

Bas Dost, nu al jaren succesvol als doelpuntenmachine bij Sporting Lissabon in Portugal, is volgens Verbeek ook een speler die door mentale weerbaarheid carrière heeft kunnen maken. "Ik heb Dost een jaar gehad bij Heerenveen waarin hij afgeschreven was. Sponsoren zeiden al dat er een nieuwe spits moest komen. Toen ben ik met hem aan het werk gegaan. Dost heeft toen mentaal heel grote stappen gemaakt en heeft het daarna zelfs tot Oranje geschopt."

Ster advertentie
Ster advertentie