Sport
NOS

Organisatoren sportevenementen in Nederland houden hoop

foto: Emotie bij Leo van Vliet na de afgelasting. Bron: NOSfoto: Emotie bij Leo van Vliet na de afgelasting. Bron: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Organisatoren sportevenementen in Nederland houden hoop

De organisaties van de Fanny Blankers Koen Games, de Amstel Gold Race en de Invictus Games gaan er vanuit dat hun evenement dit jaar wél door kan gaan. Vorig jaar ging er een streep door de geplande evenementen.

De Gold Race werd pas een paar weken voor aanvang definitief afgelast, toen de wedstrijd verplaatst was naar het najaar. Een harde klap voor koersdirecteur Leo van Vliet, die heel snel de schakel maakte naar een nieuwe editie in 2021. "De afgelopen drie maanden is er niets veranderd en dan ga je denken, hoe is het over drie maanden? Aan de andere kant: er kan nog zo veel gebeuren." De afgelasting heeft enkele tonnen gekost. "De meeste kosten waren al gemaakt. We zijn de hele zomer met een groepje mensen doorgegaan en daarna weer gestrand. Laten we hopen dat het geen tweede keer gebeurt." Van Vliet is ervan overtuigd dat het kan. "De Ronde van Vlaanderen gaf het goede voorbeeld zonder publiek. Als zelfs een wielerminnend Vlaanderen thuis kan blijven, dan kan Limburg dat ook. Dan maar zonder publiek of vips. We moeten internationaal gezien." Aan uitstellen wil Van Vliet niet denken.

FBK Games

Ellen van Langen, directeur van de Fanny Blankers Koen-Games, is de enige die kan zeggen dat er wel een mini-versie van het evenement geweest is in 2020. Het was een test hoe het is om een atletiekwedstrijd te organiseren zonder publiek. Van Langen hoopt vurig dat publiek toegelaten wordt dit jaar. "Want wij zijn afhankelijk van recettes. Desondanks hebben we vorig jaar niet veel kosten gemaakt." De FBK Games staan gepland voor 6 juni 2021. "Het is belangrijk dat ze dan doorgaan, want atleten kunnen zich dan nog kwalificeren voor de Olympische Spelen."

Invictus Games

Toen Conny Wenting, CEO van de Invictus Games hoorde van de afgelasting besefte ze dat haar eigen pijn toch minder was dan die van de deelnemers. De wedstrijd voor militairen had zich verzekerd tegen een pandemie. De editie in Nederland is verplaatst naar 29 mei tot en met 5 juni. In tegenstelling tot bij de FBK Games zijn hier verkochte kaarten van een minder belang. Ook financiert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de Games voor een deel. "We willen het door laten gaan in welke vorm dan ook", zegt Wenting. Het is de laatste kans voor Nederland, de volgende editie vindt plaats in Duitsland. Die is al uitgesteld van 2022 naar 2023, om toch twee jaar tussen de edities te houden.

ABN Amro World Tennis Tournament

Ook toernooidirecteur Richard Kraijicek keek vooruit naar de editie van 2021 van het ABN Amro World Tennis Tournament:

Ster advertentie
Ster advertentie