Sport

'Louis van Gaal mag tot in de eeuwigheid bondscoach blijven'

EONOS
foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Louis van Gaal mag tot in de eeuwigheid bondscoach blijven'

In het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken spraken de gasten over de voorbije sportweek. Een week vol hoogtepunten. Het Nederlands voetbalelftal verpulverde Turkije, twee tennistieners zagen een droom uitkomen bij de droomfinale van de US Open en bij de Grote Prijs van Italië kwam de rivaliteit tussen Max Verstappen en Lewis Hamilton tot een nieuw hoogtepunt. Een omstreden botsing zorgde ervoor dat beide Formule 1-coureurs de strijd voortijdig moesten staken.

Bij de US Open was de sensatie van de ene tennisfinale nog niet bezonken of het volgende hoogtepunt deed zich alweer voor. De vrouwenfinale was met de 18-jarige Emma Raducanu als winnares een sensatie. Ze had via het kwalificatietoernooi het hoofdschema bereikt en verraste daarin vriend en vijand.

Bij de mannen moest Novak Djokovic de derde man ooit worden die een grand slam veroverde. Dat betekent alle vier grandslams (Australië, Roland Garros, Wimbledon en US Open) winnen in een kalenderjaar. Maar de Rus Daniil Medvedev stak er een stokje voor ondanks dat het rumoerige publiek partij koos voor Djokovic. Het ging zelfs zo ver dat Medvedev werd uitgejouwd, tot ergernis van NOS-commentator Gio Lippens. "Ik vond dat Medvedev daar heel goed mee omging, dat hij na afloop zelfs ook nog een paar aardige woorden voor dat publiek overhad."

De US Open werd ook het toernooi van Botic van de Zandschulp, de Nederlander die tot de kwartfinale reikte. Tenniscoach Tjerk Bogtstra heeft met hem gewerkt en kan verklaren dat de Nederlander pas op zijn 25e doorbreekt. "Dat is een lange weg, dus als je die weg gelijkmatig omhoog gaat duurt dat vijf jaar voordat je überhaupt bij die eerste honderd zou kunnen komen." aldus Bogtstra die ervan overtuigd is dat Van de Zandschulp voorlopig een stevige plek krijgt in die top 100.

Het Nederlands Elftal ligt weer volledig op koers voor het WK voetbal van 2022. Oranje dankt dat aan de spectaculaire 6-1 zege op Turkije. Nederland houdt weer van Oranje en Louis van Gaal lijkt de grote verlosser te zijn. Sjoerd Mossou is ook enthousiast maar was dat eigenlijk al vanaf het moment dat Van Gaal als coach werd aangesteld. "Nog even afgezien van de prestaties is het leven met Louis gewoon leuker. Hij mag van mij tot in de eeuwigheid bondscoach blijven" Volgens de voetbalverslaggever van het Algemeen Dagblad is het duidelijk te zien dat Van Gaal een helder plan had waarbij hij door tijdsdruk heel pragmatisch moest werken. Tjerk Bogtstra wil nog niet te vroeg juichen ook al staan de kwaliteiten van Van Gaal voor hem niet ter discussie. "Het gaat wel weer wat snel wat we er allemaal van vinden. Ik denk dat we niet tegen hele hoogstaande landen hebben gespeeld."

Het EK wielrennen in Italië leverde met Sonny Colbrelli en Ellen van Dijk mooie kampioenen op, maar in het Sportforum werd vooral de vraag gesteld wat het bestaansrecht is van dit kampioenschap. Volgens wielerkenner Gio Lippens had het evenement een ongelukkige plek op de kalender, twee weken voor de WK, maar is ook de kwaliteit een stuk minder. "Het is een wel leuk toernooi om naar te kijken, maar het is toch allemaal van een ander niveau. De absolute top is er meestal niet aanwezig." Hopelijk is dat over twee weken op het WK beter geregeld en is dan ook Mathieu van der Poel van de partij die dit wekend zijn rentree maakte in België waar hij gelijk de Antwerp Port Epic won.

Het meest besproken moment van het weekend was ongetwijfeld de clash en crash van Max Verstappen en Lewis Hamilton. De beide kemphanen kwamen met elkaar in botsing waarbij de bolide van de Nederlander bovenop die van de regerend wereldkampioen landde. Ook in het Sportforum was het een geliefd onderwerp. Gio Lippens vindt het geweldig wat er op het circuit van Monza gebeurde. "Wat ik ook mooi vind is alles wat er na afloop gebeurt, dan zie je toch ook dat het een apenrotsgevecht is waarbij Verstappen niet naar Hamilton omkijkt." Tjerk Bogtstra kan de rivaliteit tussen beide coureurs ook wel waarderen. "Iedere sport heeft deze clashes nodig. Die sport is natuurlijk veel minder leuk als er eentje al halverwege het seizoen wereldkampioen is." Voorbeeld van de rivaliteit was de houding van Max Verstappen die na de crash zijn tegenstander nauwelijks een blik waardig keurde. Volgens Bogtstra niet zo netjes. "Het moet niet levensbedreigend worden. Op het moment dat jij je auto parkeert op het hoofd van iemand anders, dan lijkt het me wel handig dat je even checkt: beweegt hij nog?"

Ster advertentie
Ster advertentie