EONOS

PSV, Feyenoord en AZ winnen in Europa

2. PSV, Feyenoord en AZ winnen in Europa

Een succesvolle avond voor het Nederlandse voetbal. Drie van de vier ploegen die Europees in actie kwamen wonnen hun wedstrijd. PSV, Feyenoord en AZ wonnen, Vitesse verloor.

PSV heeft in groep B van de Europa League de leiding genomen. Het elftal van trainer Roger Schmidt won in Oostenrijk van Sturm Graz: 1-4. De Ivoriaanse middenvelder Ibrahim Sangaré zette PSV uit een hoekschop na ruim een half uur spelen op voorsprong. Kort na de pauze zorgde spits Eran Zahavi voor de tweede treffer.

PSV leek een eenvoudige overwinning te behalen, maar Sturm Graz maakte in de 55e minuut via Jon Gorenc-Stankovic de 1-2. PSV was het overwicht even kwijt en Graz kreeg een paar kansen op de gelijkmaker. Philipp Max zorgde met een schitterend doelpunt (een schot van grote afstand) voor opluchting bij PSV, waar invaller Yorbe Vertessen ook nog scoorde. In de slotfase kreeg Sangaré een rode kaart (twee keer geel), waardoor een schorsing volgt.

PSV heeft nu net als AS Monaco, dat gelijkspeelde bij Real Sociedad (1-1), na twee speelronden 4 punten. De volgende speelronde, over drie weken, komt AS Monaco naar Eindhoven toe.

Conference League

Feyenoord doet het ook goed in Europa. De formatie van coach Arne Slot won op eigen veld van Slavia Praag, wat de eerste zege in de groepsfase van de Conference League betekende. In de Kuip werd het 2-1. Feyenoord, in de Eredivisie ook al weken op dreef, had eerder gelijkgespeeld bij Maccabi Haifa (0-0).

Na 24 minuten leidde Feyenoord al met 2-0. Orkun Kökçü en Bryan Linssen scoorden. De Rotterdammers waren in de eerste helft oppermachtig. Na rust veranderde het spelbeeld. Slavia werd beter en kwam door een kopbal van Tomáš Holeš op 2-1.

Ook AZ doet goed mee in de groepsfase van de Conference League. De formatie van trainer Pascal Jansen won op eigen veld van het Tsjechische Jablonec. Het werd 1-0. Voor de Alkmaarders, moeizaam aan de competitie in de Eredivisie begonnen, was het de tweede zege op rij. In het afgelopen weekeinde werd Go Ahead Eagles verslagen.

Na een zwakke eerste helft werd AZ na de hervatting beter. Dat leidde al snel tot een treffer van Albert Gudmundsson, die scoorde op aangeven van Owen Wijndal. AZ begon in groep D met een gelijkspel tegen het Deense Randers (2-2). Jablonec won met 1-0 van het Roemeense Cluj.

Vitesse enige verliezer

De enige Nederlandse club die vanavond verloor was Vitesse. De Arnhemmers stonden in de Gelredome tegen Stade Rennes halverwege nog op voorsprong, maar verloren uiteindelijk wel van de huidige nummer 13 uit Frankrijk: 1-2.

Vitesse, dat twee weken geleden won bij NS Mura (0-2), zakte door het verlies van de eerste naar de derde plaats. Tottenham Hotspur won donderdag, mede dankzij drie treffers van Harry Kane, met 5-1 van Mura en heeft nu 4 punten. Stade Rennes staat ook op 4 punten, terwijl Vitesse er zelf 3 heeft. Over drie weken speelt Vitesse de volgende wedstrijd in de Conference League, dan thuis tegen Tottenham.