Sport
EONOS

Hoeveel kans heeft Onana in hoger beroep?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel kans heeft Onana in hoger beroep?

Eigenlijk zijn alle deskundigen het over eens, de kans dat de straf voor Ajax-keeper André Onana veel lager uit gaat vallen is klein. "Als je het in je lichaam hebt, ben je de pineut."

De stof furosemide wordt gebruikt om vocht te verliezen, maar kan ook maskerend werken. "Dat was vroeger zo, maar de technieken zijn verbeterd, waardoor het een beetje achterhaald is", zegt dopingexpert Douwe de Boer. Hij betrapte in Portugal jaren geleden spelers op dezelfde stof.

Toen werd dat voor een andere reden gebruikt. "Dat waren voetballers die van de vakantie terugkwamen, zwaarder waren geworden en dachten slim te zijn door met furosemide een kilootje kwijt te raken", vertelt De Boer. Die spelers werden voor twee jaar gestraft.

Douwe de Boer en Cor Hellingman over Onana

'Middel heeft geen zin bij voetbal'

Als je de regels volgt is de straf voor Onana heel schappelijk. "Maar de regel is achterhaald want het werkt allang niet meer maskerend. Het is eigenlijk alleen zinvol bij sporten met gewichtsklassen om zo net onder de grens te komen, bij voetbal heeft dat helemaal geen zin", aldus De Boer.

Volgens advocaat Cor Hellingman is de straf herkenbaar. "Maar als je de lijst met verboden middelen bekijkt, mag je daar wel wat kritischer naar kijken. Er wordt over de hele sportbreedte naar gekeken en dan krijg je dit soort generalisaties."

Hellingman over de straf: "Als je héél goed pleit, kan je er nog wat vanaf halen. Maar de regelgeving begint bij vier jaar, dan ga je achteruit pleiten naar een lagere straf. Die kan teruggaan tot nul, maar dat is puur theoretisch."

Ster advertentie
Ster advertentie