Sport
BNNVARA

De Mongol Derby: een van de zwaarste paardenraces ter wereld

foto: NPO Radio 1foto: NPO Radio 1
  1. Nieuwschevron right
  2. De Mongol Derby: een van de zwaarste paardenraces ter wereld

Deze maand werd de Mongol Derby gereden: één van de mooiste en zwaarste paardenraces ter wereld. 45 deelnemers leggen in 10 dagen ruim 1000 kilometer af door het ongerepte Mongoolse landschap. Ze doen dat op half-wilde paarden en ze moeten iedere 40 kilometer van paard wisselen. Rouke Bloemsma is net terug uit Mongolië en vertelt over dit fantastische avontuur in De Nieuws BV.

Deze tocht is niet alleen bijzonder door het uitgestrekte Mongoolse landschap maar ook door "paardrijden dat je niet kent en een paard rijden dat half wild is", vertelt Rouke Bloemsma. "En het teruggeworpen worden op je eigen mentaal en fysiek." De paarden waar de deelnemers oprijden zijn niet 'doorgereden', wat betekent dat er wel iemand eens heeft opgezeten maar luistert niet naar aanwijzingen, "het is een kwestie van opstappen en gewoon gaan."

De tocht heeft een bijzondere geschiedenis. Rond 1300 heeft Ghengis Kahn een postsysteem ontwikkeld. Om te zorgen dat berichten zo snel mogelijk verspreid worden zorgde hij ervoor dat iedere 40 kilometer een post was waar je van paard kon wisselen. "Na 40 kilometer is het paard namelijk moe en moet het eigenlijk een beetje bijtanken", legt Bloemsma uit, "en om te zorgen dat je zo snel mogelijk door kan, kon je op die punten dus overstappen op een nieuw, energiek paard. Die route is dus nu een paardenrace geworden."

mongol derby 2018

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Facebook en Twitter

Ster advertentie
Ster advertentie