Sport
BNNVARA

'We moeten blijven dromen van de Elfstedentocht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We moeten blijven dromen van de Elfstedentocht'

Langzaam maar zeker wordt het natuurijs dikker en dat betekent maar één ding: schaatsliefhebbers zijn in de ban van de Elfstedenkoorts. Het moment dat de Tocht der Tochten ter sprake komt, is Erben Wennemars er natuurlijk als de wiedeweerga bij. Of het er dit jaar in zit? "We moeten blijven dromen", zegt hij in B.V.S.C.

Een vooruitblik op het grootste sportevenement van deze winter - B.V.S.C.

Een ding is zeker: mocht de Elfstedentocht dit jaar doorgaan, dan doet Erben Wennemars er aan mee. Tenminste, dat is wel zijn streven. Stilzittend kijken voor de televisie zit er natuurlijk niet in voor de schaatser, "ik denk dat ik dan wel ergens te vinden ben in Friesland, in functie."

Marathonschaatsers eerst

"Ik hoop dat het nog heel lang koud gaat blijven en heel lang blijft vriezen", zegt Wennemars. Daarbij denkt hij niet alleen aan de Elfstedentocht maar ook aan de marathonschaatsers. Die hopen namelijk dat zij in actie kunnen komen. "De eerste stap nu is voor de marathonschaatsers, dat zij een plek krijgen", aldus Wennemars. "Dat is gewoon absolute topsport en het kan maar eens in de 10 jaar in Nederland op natuurijs." 2013 gebeurde dat voor het laatst.

In een open brief doen de marathonteams een oproep aan de schaatsbond om voor hen in actie te komen. "De huidige marathonrijders trainen nu al meer dan acht jaar om een wedstrijd op Nederlands natuurijs te rijden. Nooit hebben ze de kans gehad, omdat het ijs er simpelweg niet was. En mogelijk ook niet meer komt. Nu komt het ijs wel en mogen we niet. Wij willen de problemen rondom corona allerminst bagatelliseren, maar een wedstrijd op natuurijs moet volledig coronaproof te organiseren zijn", schrijven de marathonteams.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Blijven dromen van de tocht der tochten

De Elfstedenvereniging liet weten dat de huidige coronamaatregelen een Elfstedentocht niet toestaan. Wennemars denkt toch dat er afspraken te maken zijn om de Tocht der Tochten door te laten gaan, door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat er geen toeschouwers langs het parcours staan.

"Ik heb hele goede hoop dat er een NK marathonschaatsen komt", zegt Wennemars. "En van een Elfstedentocht moet je blijven dromen."

Test jouw Elfstedentochtkennis en doe de quiz op Instagram!

Meer van B.V.S.C.?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie