Sport

De Kopgroep: 'Het is het einde van het 'tijdperk Ineos', en dat is logisch'

foto: De Kopgroepfoto: De Kopgroep
  1. Nieuwschevron right
  2. De Kopgroep: 'Het is het einde van het 'tijdperk Ineos', en dat is logisch'

[NOS - AVROTROS] Luidde de ineenstorting van Egan Bernal het einde van het machtstijdperk van Ineos in, vraagt Joost Vullings zich af in wielerpodcast De Kopgroep. Volgens Mart Smeets wel, want zulke tijdperken duren altijd ongeveer een jaar of zeven. Martijn Hendriks twijfelt nog, hij denkt nog steeds dat Bernal - nu nog pas 23 jaar - de komende jaren een mogelijke tourwinnaar is.

#18 - Fiat 500 (S04)

Dit jaar ligt de macht in ieder geval ergens anders: in Slovenië. De Tour de France ontpopt zich tot een strijd tussen het jonge talent en de gearriveerde renner uit Slovenië: Pogačar en Roglič. Mart ziet sowieso een indrukwekkende sportcultuur in het land met maar twee miljoen inwoners. Eerder werden ze ook al Europees Kampioen basketballen. En op dit moment maken twee Sloveense basketballers grote indruk in de Amerikaanse NBA.

Wat als...

Martijn Hendriks denkt nog eens terug aan de eerste waaierrit van de Tour de France dit jaar. "Pogačar heeft daar 81 secondes verloren. Als dat niet was gebeurd, waren de rollen omgedraaid en had hij een voorsprong van 40 secondes op Roglič", zegt Hendriks. Wat als... Het belooft in ieder geval een spannende laatste week te worden met de twee Slovenen. De strijd wordt beslist in de tijdrit op zaterdag. Hendriks: "En wie is er Sloveens kampioen tijdrijden? Juist: Pogačar."

Vervelende rustdagen

Vandaag in ieder geval geen nieuwe ontwikkelingen in de tweestrijd, want het is een rustdag. "En rustdagen zijn heel vervelend", herinnert Mart Smeets zich. "Een rustdag was pas geslaagd, als je bij Bjarne Riis langs was geweest." Riis is op dit moment ploegleider van NTT in de Tour, maar was vooral succesvol als ploegleider van CSC.

Onder leiding van een flamboyante PR-manager waren de persconferenties bij CSC totaal anders dan alle andere persmomenten op die dag. De gehele wielerploeg was aanwezig, elke renner met een eigen microfoon. Smeets: "Je kon er lachen met de Schlecks, je kon er wijsheid op doen met Voight en wielerkennis vergaren met Riis. Er was koffie, er was wijn, er was lekkers en je besprak het leven."

Zo zal het er dit jaar bij wielerploeg NTT in ieder geval niet aan toe gaan. Door de corona-maatregelen vinden er geen persconferenties plaats tijdens de Tour.

De Kopgroep

Drie gepassioneerde wielren-expert - Mart Smeets, Joost Vullings (EenVandaag) en Martijn Hendriks (NOS) geven in wielerpodcast De Kopgroep hun kijk op de Tour de France. Wat is het nieuws, wat gebeurde er in de geschiedenis van de ronde en wie zijn de kanshebbers? Meer informatie vind je hier. Abonneren kan via iTunes, Google Podcasts en Stitcher.

Ster advertentie
Ster advertentie