Sport
NOS

Een verrassing bij schaatskampioenen: Talsma pakt eerste Nederlandse titel

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Een verrassing bij schaatskampioenen: Talsma pakt eerste Nederlandse titel

Marwin Talsma werd verrassend Nederlands kampioen op de tien kilometer. Talsma reed een uitstekende rit en profiteerde van de diskwalificatie van zesvoudig kampioen Jorrit Bergsma.

Hij versloeg Talsma in een onderling duel, maar omdat hij bij een wissel Talsma gehinderd had werd Bergsma gediskwalificeerd. Patrick Roest leek lang op weg naar zijn eerste titel op de 10.000 meter. Na 8 kilometer sloeg de verzuring echter toe en met de handen op de benen ging hij steeds langzamere rondjes rijden. Roest werd wel tweede. Marcel Bosker pakte het brons.

5000 meter vrouwen

Zevenvoudig Nederlands kampioene op de massastart Irene Schouten beleefde een succesvol weekend in Thialf. Zaterdag had ze al de 3000 meter gewonnen en nu pakte ze ook het goud op de 5000 meter, in een uitstekende 6.55,94. Reina Anema, die ook al tweede was op de 3 kilometer, werd dat vandaag weer. Alleen de derde plaats verschilde. Carlijn Achtereekte haalde voor het vijfde jaar op rij het brons.

Video niet beschikbaar

1000 meter mannen

Thomas Krol prolongeerde zijn titel op de 1000 meter. Met 1.08,02 was hij tweevoudig kampioen Kai Verbij en viervoudig kampioen Kjeld Nuis te snel af. Krol had zaterdag al zijn titel op de 1500 meter geprolongeerd en maakte ook zondag indruk. Zijn slotronde (26,31) was de snelste van allemaal.

1000 meter vrouwen

Bij de vrouwen was Jutta Leerdam oppermachtig. De 21-jarige schaatsster, die op de 1000 meter ook in het bezit is van de Europese en wereldtitel, denderde bij de NK in Heerenveen naar 1.13,86. Femke Kok moest genoegen nemen met het zilver. Ireen Wüst wist Jorien ter Mors net van het podium te houden. Voor Wüst was het de veertigste medaille op de NK Afstanden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android

Ster advertentie
Ster advertentie