Sport
EONOS

Henk Grol mag de mat weer op

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Henk Grol mag de mat weer op

Mokkend zat hij het al maanden aan te kijken. Terwijl er steeds meer versoepelingen bekend werden gemaakt zag judoka Henk Grol weinig ruimte vrijkomen voor de contactsporten. En dat terwijl ook de uitgestelde Olympische Spelen steeds dichterbij kwamen. Maar nu is het eindelijk zover. Per 1 juli mogen ook de contactsporten weer van start.

Het werd volgens de meervoudig Europees kampioen ook wel tijd. In diverse buurlanden waren de judoka's al langere tijd in training en dat betekende dat Grol achterstand opliep op de concurrentie. Maar gelukkig is de weg naar Tokio nog lang. "Ik heb trainingsachterstand opgelopen, maar die kan ik wel weer goedmaken." zei hij in Langs de Lijn En Omstreken. "Je wilt natuurlijk wel een eerlijke competitie en als die andere landen om ons heen alweer aan het judoën is, dan moeten we en willen we heel graag aan de slag."

Die trainingsachterstand halen we weer in

Henk Grol won in 2008 en in 2012 een bronzen medaille in de klasse tot 100 kilogram. Vier jaar geleden, in Rio de Janeiro, werd hij voortijdig uitgeschakeld. Met 35 jaar is Grol in de herfst van zijn carrière. Tokio wordt volgend jaar vrijwel zeker zijn laatste olympische kunstje. Dan moet hij weer op zijn oude niveau zijn.

De afgelopen periode dat de sport stil lag kon Grol in ieder geval zijn blessuregevoelige lichaam tot rust laten komen. Maar daarbij ontstond ook twijfel over het vervolg. Vooral omdat hij weinig hoorde van sportkoepel NOC*NSF. "De lobby van NOC is erg op de achtergrond en af en toen kwam er wat informatie naar buiten. En als sporter wil je natuurlijk horen dat ze voor je door het vuur gaan."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie