Sport
NOS

'We zijn verwend in de poulefase': oud-international Van Es over WK-winst Oranje op Zuid-Afrika (2-0)

foto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We zijn verwend in de poulefase': oud-international Van Es over WK-winst Oranje op Zuid-Afrika (2-0)

Het Nederlands elftal heeft de kwartfinales van het WK voetbal bereikt na een moeizame overwinning op een stug Zuid-Afrika (2-0). NOS Langs de Lijn belde met oud-international Kika van Es, die desondanks kansen ziet tegen volgende tegenstander Spanje. “Ik kan me wel voorstellen waarom iedereen een beetje moppert, we zijn best wel verwend in de poulefase.”

Oranje naar kwartfinales WK na moeizame overwinning op Zuid-Afrika (2-0)

Video niet beschikbaar

Door naar de kwartfinales, de nul gehouden: Oranje staat er goed voor na de 2-0 overwinning op Zuid-Afrika. Toch klinkt er kritiek na de moeizame wedstrijd. "Ik kan me wel voorstellen waarom iedereen een beetje moppert", vertelt oud-international Kika van Es via de telefoon bij NOS Langs de Lijn. "We zijn best wel verwend in de poulefase."

Verzorgd voetbal maakte tegen Zuid-Afrika plaats voor rommelig spel, zag Van Es. "Ze hebben een beetje tegen zichzelf gespeeld. Dan komt Zuid-Afrika in hun kracht."

Volgens bondscoach Andries Jonker had de aanwezige spanning binnen de ploeg daar een grote rol in. En zeker tegen een onbekende tegenstander als Zuid-Afrika. De ploeg is nou niet bepaald een ploeg waar Oranje veel van wist, vertelt Van Es. "Het is geen land waar ze vaak tegen hebben geoefend. Het is een heel ander spel dan ze gewend zijn."

Van Domselaar blinkt uit in achtste finale

De oud-international was te spreken over het optreden van keepster Daphne van Domselaar, die zeven schoten op doel verwerkte – eentje meer dan de Nederlandse productie. "Daphne was heel erg goed. Ze moest er in één keer staan: ze kreeg niet veel schoten tegen. De moeilijkste bal had ze meteen. Dat moet enorm veel vertrouwen geven."

Zelf kwam Van Es 77 keer uit voor Oranje. De oud-verdediger weet hoe het is om te kunnen vertrouwen op een goede keepster. "Het geeft vertrouwen als je weet dat degene die achter je staat heel veel talent heeft, en duidelijk is in de coaching."

Tegenstander in de kwartfinale is Spanje. Van Es kijkt uit naar het duel met de ploeg die nooit verder reikte dan de achtste finales. "Ze hebben het altijd erg lastig met Spanje, dus het gaat een leuke wedstrijd worden. Net als tegen de Verenigde Staten denk ik dat het een gevoel van revanche gaat worden en dat Nederland wil laten zien dat het boven Spanje staat", kijkt ze alvast vooruit.

Het juiste moment om Spanje te verslaan, een lastige tegenstander

"Ik denk dat dit daar het juiste moment voor is. Er is veel gezeur geweest binnen de Spaanse bond. Er staat een hele andere selectie, veel meiden zijn niet mee. Dus er is een kans, vooral ook nadat Nederland heeft laten zien hoe ze kunnen spelen."

De wedstrijd tegen Spanje begint vrijdagnacht om 03:00 uur (Nederlandse tijd). Van Es, lachend: "Het wordt er niet beter op."

Zweden schakelt wereldkampioen Verenigde Staten uit

Video niet beschikbaar

"De schokken tijdens het WK blijven maar komen! En dit is misschien wel de grootste schok van allemaal." Een Amerikaanse voetbalcommentator was de verpersoonlijking van het gevoel van vele Amerikanen, nadat de topfavoriet na penalty's werd uitgeschakeld door Zweden.

Zuur voor de Amerikanen is vooral dat de achtste finale tegen Zweden, de huidige nummer drie van de mondiale ranglijst, hun beste wedstrijd van dit toernooi was. De groepsfase van de wereldkampioen van 2019 (3-0 winst op WK-debutant Vietnam, gelijkspellen tegen Nederland en Portugal) deed bleekjes af bij de status van de ploeg, zo was de alom gehoorde kritiek.

Tegen Zweden kwam de kwaliteit van het team eindelijk volwaardig tot uiting, vertelt Van der Made. "Ze waren vanaf het begin dominant, speelden bij vlagen goed voetbal en speelden een hoop kansen bij elkaar", vervolgt hij. "Maar telkens stond daar Musovic op de goede plek." Elf schoten op doel, nul tegendoelpunten: haar teamgenoten mochten de Zweeds-Bosnische keepster van Chelsea dankbaar zijn.

Bijzondere strafschoppenreeks

Na het doelpuntloze gelijkspel voltrok zich een bijzondere strafschoppenreeks. Zweden miste twee penalty's, de Verenigde Staten misten er drie. Maar vooral de wijze waarop de beslissende strafschop werd gescoord, maakt het bijzonder: de VAR moest beslissing brengen.

De Amerikaanse keepster Alyssa Naeher leek het schot van Lina Hurtig uit haar doel te houden, maar de bal stuiterde ternauwernood over de lijn. Hooguit enkele millimeters scheelde het. Naeher leek het niet te kunnen bevatten. Van der Made: "Het was echt een bizarre ontknoping. Ze hebben sinds 1991 altijd op het podium gestaan, nu zijn ze vroegtijdig uitgeschakeld."

Ster advertentie
Ster advertentie