Sport
AVROTROS

Ambassadeur en ervaringsdeskundige Renald Majoor over rapport turnwereld: 'Helemaal uitbannen kan niet, minimaliseren wel'

foto: ANP FOTOfoto: ANP FOTO
  1. Nieuwschevron right
  2. Ambassadeur en ervaringsdeskundige Renald Majoor over rapport turnwereld: 'Helemaal uitbannen kan niet, minimaliseren wel'

Grensoverschrijdend gedrag kwam én komt overal in de turnwereld voor. Dat blijkt uit het rapport Ongelijke leggers, opgesteld in opdracht van de turnbond. Renald Majoor, ervaringsdeskundige en ambassadeur grensoverschrijdend gedrag bij NOC*NSF reageert in Blok&Toine: "Ik heb goede hoop dat er nu echt iets verandert."

De turnbond bood direct na de presentatie van het rapport excuses aan, en zei de aanbevelingen van onderzoekers Anton van Wijk en Marjan Olfers over te nemen. "Ik ben blij voor de turnwereld dat de kogel door de kerk is", zegt Majoor. Zelf kwam hij in 2017 naar buiten met zijn verhaal over het misbruik door een jeugdtrainer bij voetbalclub Vitesse.

Trigger

Voor Majoor waren de berichten rondom Engelse voetballers destijds de trigger om naar buiten te komen met zijn eigen verhaal. "Ik dacht: 'Zie je, nu wordt er eindelijk wel over gepraat, ik ben dus blijkbaar niet alleen.' Daarom wilde ik met mijn verhaal naar buiten komen."

Iets dat in de turnwereld ook gebeurde na de Netflix-documentaire Athlete A, en dichter bij huis de verhalen rondom turntrainer Wevers. De verhalen zitten diep, merkte onderzoeker Olfers ook op bij de presentatie van het rapport.

Welzijn is het belangrijkste

Majoor pleit er daarom voor om nu te focussen op de juiste hulp. "Het allerbelangrijkste is het welzijn van de sporters zelf. Ze moeten zorg krijgen om te werken naar een toekomst. Er zijn turnsters bij die geestelijk en lichamelijk kapot zijn. Het is in die zin een goede eerste stap."

Quote

Het allerbelangrijkste is het welzijn van de sporters

Renald Majoor

De ambassadeur heeft er vertrouwen in dat er dit keer écht een verandering teweeg wordt gebracht in de turnwereld. "Ik heb er in ieder geval goede hoop op. Het is een pittig rapport, turnbond KNGU is er ook druk mee geweest en NOC*NSF ook."

Uitbannen niet mogelijk

Majoor wil daarbij wel realistisch blijven: volledig uitbannen van grensoverschrijdend gedrag is niet mogelijk. "Je kunt het alleen maar met elkaar minimaliseren. Wat kan wel, wat kan niet? Die regels zullen ook moeten worden nageleefd. Daar ligt ook een belangrijke rol voor een gemeente, bijvoorbeeld door een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) te verplichten."

Renald Majoor

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie