Sport
BNNVARA

Tilburgse ijshockeyclub stelt nekbescherming verplicht na dodelijk ongeval in Engeland

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Tilburgse ijshockeyclub stelt nekbescherming verplicht na dodelijk ongeval in Engeland

De Nederlandse ijshockeyclub Tilburg Trappers stelt het dragen van nekbescherming vanaf deze week verplicht. De vereniging zal hun selectie zo snel mogelijk voorzien van beschermende nekbanden. Dat laat Ruud van Baast, directeur van de club, vandaag in De Nieuws BV weten. Van Baast maakte deze beslissing naar aanleiding van een dodelijk ongeval in Engeland afgelopen weekend. Daarbij kwam een 29-jarige Amerikaanse speler om het leven.

De ijshockeywereld is afgelopen weekend opgeschrikt door de dood van topspeler Adam Johnson. De Amerikaan kwam om het leven na een botsing op het ijs. Johnson overleed nadat hij met een schaats dodelijk werd geraakt in zijn nek.

Niet wachten op beslissing

In Engeland heeft de ijshockeybond besloten dat elke speler per 1 januari verplicht een nekband moet dragen. In Nederland is daar nog geen beslissing over genomen. Desondanks laat ijshockeyclub Tilburg Trappers vandaag weten nekbescherming verplicht te stellen. "Wij hebben ervoor gekozen daar niet op te wachten", zegt Ruud van Baast, de algemeen directeur van de ijshockeyclub. De vereniging is een van de grootste ijshockeyclubs van Nederland en doet mee aan internationale competities.

De ijshockeyclub heeft meteen contact gezocht met een leverancier van beschermende nekbanden. De club is volgens Van Baast nu bezig om deze naar Tilburg te krijgen, om de spelers van de club te voorzien dan de uitrusting. Het dragen van de nekband is verplicht voor ijshockeyspelers tot achttien jaar. Tilburg Trappers stelt het dragen van zo'n band nu ook verplicht voor spelers boven de achttien jaar.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Een stukje eigenverantwoording'

Voorheen werd het dragen van de beschermende band namelijk gezien als een 'stukje eigenverantwoording', aldus Van Baast. Maar na het dramatische incident in Engeland, is dat veranderd. "Je zal altijd zien dat er eerst een naar incident moet gebeuren voor de ogen opengaan. Ergens is het een troostende gedachte dat het gevolg van dit incident ervoor gaat zorgen dat de sport een stukje veiliger wordt", zegt hij

Van Baast vergelijkt de wispelturigheid rondom het vrijwillig dragen van de nekband met het dragen van een autogordel. "Als de autogordel niet verplicht zou zijn en dus niet beboet zou worden, zouden er heel veel mensen zijn die hem niet dragen", zegt hij. Ondanks dat zij weten dat dit veiliger zou zijn, denkt Van Baast.

'Ik moest ter plekke gehecht worden'

Reno de Hondt speelt al jarenlang op hoog niveau bij de Tilburg Trappers. De Hondt is blij met de keuze de van de club. Op 20-jarige leeftijd maakte hij een soortgelijk incident mee als Adam Johnson. Hij overleefde het incident ternauwernood. Tijdens een wedstrijd in 2015 voerde De Hondt vanaf de achterkant druk uit op zijn tegenstander. Toen deze viel, ging het vreselijk mis en kwam zijn schaats omhoog. De Hondt werd geraakt in zijn nek.

"Ik ben met mijn handen op mijn keel naar de bank geschaatst", vertelt hij. Toen de ijshockeyspeler daar zijn handen van zijn nek haalde, werd duidelijk dat het goed mis was. "Er zat een groot gat in mijn keel." De Hondt moest ter plekke gehecht worden. De medische staf vertelde hem naderhand dat hij veel geluk heeft gehad. De snee was namelijk een paar millimeter van zijn halsslagader verwijderd.

Slagershandschoenen

IJshockey scheidsrechter Joep Leermakers zal, wanneer de beschermende nekband verplicht wordt, net als de spelers de desbetreffende uitrusting moeten dragen. Volgens Leermakers is de discussie rondom beschermende kleding op het ijshockeyveld niet nieuw: "In Duitsland is er al jaren de discussie of wij met speciaal beschermende handschoenen moeten fluiten. Een soort slagershandschoenen." In Amerika worden scheidsrechters en spelers al verplicht om speciale pols- en kuitbeschermers te dragen, aldus Leermakers.

Ruud van Baast verwacht in de toekomst ook dat in Nederland de nekband verplicht zal worden voor volwassenen.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie