Sport

Oranje treft wereldkampioen Frankrijk in ingewikkelde Nations League

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oranje treft wereldkampioen Frankrijk in ingewikkelde Nations League

[NOS] Na een (misschien wat) vervelende en stille zomer voor Oranje-fans gaat de strijd nu weer écht beginnen. Oranje speelt vanavond tegen regerend wereldkampioen Frankrijk. In tegenstelling tot voorgaande jaren is er nu geen sprake meer van vriendschappelijke interlands, maar wordt er gespeeld in de Nations League.

De overwinning op Peru donderdagavond was een welkome overwinning. Het maakte het afscheid van recordinternational Wesley Sneijder extra mooi en geeft vertrouwen voor de clash tegen Frankrijk. De wereldkampioen heeft de eerste wedstrijd in de Nations League al gespeeld. Tegen Duitsland speelden ze gelijk met 0-0.

Nations League

Na jarenlang voorbereiden kwam de UEFA met een plan om de vriendschappelijke (en vaak zinloos genoemde) interlands te vervangen. De Nations League werd gepresenteerd. In dit nieuwe Europese toernooi strijden 55 landen in vier divisies om vier tickets voor het EK.

De Nations League is opgedeeld in vier divisies (A, B, C en D). In divisie A zitten de twaalf sterkste landen van Europa, deze zijn bepaald uit de UEFA-ranglijst. In divisie B zitten de iets minder sterke landen, in divisie C de wat zwakkere landen en in divisie D de klassieke dwergstaatjes als Andorra, Liechtenstein en Luxemburg.

De poules in divisie A zijn voortgekomen uit drie potten. In Pot 1 zit de top-4 van Europa, in dit geval Duitsland, Portugal, België en Spanje. In Pot 2 zitten Frankrijk, Engeland, Zwitserland en Italië. Pot 3 bestaat uit Polen, IJsland, Kroatië en Nederland.

Bron: UEFA

Kampioenen

In de poules spelen de landen twee keer tegen elkaar, thuis en uit. Na vier gespeelde wedstrijden gaan de groepswinnaars van elke poule door naar de halve finales. In deze halve finales spelen de groepswinnaars tegen elkaar. De winnaars van de halve finales treffen elkaar in de finale van de divisie. De finales zijn gepland voor juni 2019.

In elke divisie spelen de groepswinnaars tegen elkaar. Zodoende heeft dus ook elke divisie een kampioen. De winnaar van de divisies verdienen een ticket voor het EK. De poulewinnaars uit divisies B, C en D promoveren naar een hogere divisie. Landen die onderaan eindigen in de poulefase degraderen. Deze promotie/degradatieregeling wordt echter pas na het EK van 2020 van kracht.

Bron: UEFA

Ingewikkeld

Nu wordt het ingewikkeld, want de Nations League is niet de enige manier om je te kwalificeren voor het EK. De reguliere kwalificatie zoals we die al jaren kennen gaat in maart 2019 van start. Van de 24 EK-tickets worden 20 uitgedeeld via de kwalificatie. De overige vier tickets zijn voor de kampioenen van de Nations League.

In divisie A zitten de twaalf toplanden van Europa. De kans dat deze landen zich plaatsen via de reguliere kwalificatie is groot. Mocht Nederland zich bijvoorbeeld niet plaatsen via de kwalificatie, dan biedt de Nations League een uitweg.

Stel, Nederland verliest kansloos van Frankrijk en Duitsland en de reguliere kwalificatie wordt een ramp. Dan is er alsnog een kans dat Nederland de play-offs mag spelen, namelijk wanneer Frankrijk en Duitsland zich wel plaatsen via de reguliere kwalificatie.

In theorie is namelijk de regel dat de vier groepswinnaars strijden om een EK-ticket, maar als deze landen al zeker zijn van het EK, dan wordt hun plek in de play-offs vergeven aan het land met de meeste punten die zich nog niét heeft geplaatst voor het EK.

Dus, Nederland gaat als enige land uit divisie A naar de play-offs. Dat betekent niet dat Oranje meteen zeker is van het EK. De lege plekken in de play-offs worden in dit geval opgevuld door de beste landen uit divisie B, die zich nog niet via de reguliere kwalificatie hebben geplaatst.

Naar het EK

Om al deze ingewikkelde toestanden te voorkomen, zou het veel makkelijker zijn als Oranje zich 'gewoon' plaatst voor het EK via de reguliere kwalificatie. Voor komend EK is dat extra leuk, want dat EK wordt gespeeld in twaalf landen! Ook Nederland is een van de gastlanden. De Johan Cruijff ArenA is de gastheer van in ieder geval drie groepswedstrijden en één achtste finale.

Dus mocht Nederland zich plaatsen, dan mogen we op het EK twee wedstrijden van Oranje in Amsterdam genieten!

{poll}

Ster advertentie
Ster advertentie