Sport
NOS

Dankzij deze Nederlander wil elke wielrenner de Muur van Kigali overwinnen

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Dankzij deze Nederlander wil elke wielrenner de Muur van Kigali overwinnen

Niet alleen in Nederland is de koers groots. In Rwanda wordt de wielersport steeds populairder. Het land heeft zichzelf deze week zelfs kandidaat gesteld voor het WK Wielrennen op de weg in 2025. "De mensen in Rwanda leven echt naar wielerrondes toe", zegt Stephan van der Zwan.

Van der Zwan verzorgt sinds vier jaar de sociale media voor de ronde van Rwanda. "Op beelden van wielerwedstrijden daar zag ik hoe enthousiast mensen langs de weg stonden. Ik was meteen gefascineerd."

De Nederlander zag in 2015 hoe weinig volgers de ronde op sociale media had en besloot te helpen. Daar is ook het WK-plan uit voortgekomen. In eerste instantie ietwat gekscherend bedoeld, maar het plan werd steeds serieuzer. De infrastructuur in Rwanda is goed, het is er groen, de natuur is prachtig en de wegen zijn schoon. Dus waarom zou het niet kunnen?

Muur van Kigali

Echte wielerliefhebbers hebben er van gehoord: de beruchte Muur van Kigali. Ook achter deze term blijkt Van der Zwan te zitten. "In eerste instantie heette het Kwa Mutse, maar dat klinkt natuurlijk niet lekker", vertelt hij. En dus kwam hij met de Muur op de proppen. "Die naam triggert mensen."

"Ga het maar eens googelen, de Muur van Kigali is inmiddels een naam geworden. En er zijn mensen die als fietstoerist in Rwanda komen en zeggen: ik móet de Muur van Kigali beklimmen."

En zien we straks de eerste Rwandezen deelnemen aan de Tour de France? Het zal nog even eventjes duren voor het zover is, denkt Van der Zwan. "Rwandezen kunnen goed fietsen, maar ze hebben ook goede begeleiding nodig. Daar ontbreekt het nog aan", weet hij.

Ster advertentie
Ster advertentie