Sport
KRO-NCRV

KNVB-voorzitter 'verbaasd' over kritiek Ruud Gullit

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. KNVB-voorzitter 'verbaasd' over kritiek Ruud Gullit

Bondsvoorzitter van de KNVB Just Spee is verbaasd over de uitspraken van Ruud Gullit deze week in sportmagazine Helden. "Ik ben enorm verrast. Ook omdat het feitelijk gewoon niet klopt", zegt Spee bij Spraakmakers.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Hoezo geen gekleurde bondscoach?'

Ruud Gullit baarde deze week opzien met ongekende kritiek over de rol van gekleurde assistent-bondscoaches bij de KNVB. Hij zei dat ze überhaupt geen bondscoach kunnen worden en ook geen volwaardige training mogen geven. "We hebben Frank Rijkaard gehad. Dat was een gekleurde bondscoach. Hoezo kunnen ze het niet schoppen tot de top?", aldus Spee.

Rol assistent-bondscoach

Gullit beklaagt zich over de rol van gekleurde assistent-bondscoaches. Ze zouden geen volwaardige training mogen geven en meer tussen de spelers staan ter verbinding. "Dat herken ik ook niet. Dat is ook een rol van een assistent-bondscoach. Dat doet Danny Blind ook en wat Louis van Gaal doet aan de verdeling van de taken, dat is aan Louis van Gaal."

Opvolger Henk Fraser

Gullit zegt in het stuk dat hem het gevoel bekruipt dat er na het vertrek van assistent-bondscoach Henk Fraser bewust gezocht werd naar een donkere opvolger. "Ik herken me daar totaal niet in", zegt Spee. "Het is de taak van Oranje om wereldkampioen te worden. Dat doe je met de beste spelers, de beste bondscoach en de beste assistenten. Daar is uitgekomen wat er is uitgekomen." Het doel was volgens hem niet om een assistent-bondscoach van kleur te vinden.

Spee weet niet waar deze zware kritiek ineens vandaan. "Ik heb heel regelmatig contact met Gullit en hij zit ook in een commissie die ons adviseert over diversiteit en exclusiviteit." De KNVB-voorzitter zegt graag met Gullit in gesprek te gaan.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie