Sport
NOS

'Verdedigend is Ajax nog net zo slecht als vóór Van 't Schip'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Verdedigend is Ajax nog net zo slecht als vóór Van 't Schip'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden van het weekend. Vandaag: de uiterst benauwde overwinning van Ajax op Go Ahead Eagles (3-2). "Verdedigend is Ajax nog net zo slecht als vóór Van 't Schip", ziet de aangeschoven studio-analist Gertjan Verbeek.

Verbeek heeft moeite met het ontdekken van een duidelijk tactisch plan van Ajax. "John van 't Schip heeft het over 'ons voetbal', maar ik kan niet ontdekken wat voor plan ze hebben. Zeker op verdedigend gebied. Hoe willen ze kansen voor de tegenpartij voorkomen? Ik heb geen idee", zegt de studio-analist.

Wat heeft interim-coach Van 't Schip verbeterd sinds zijn komst in oktober? Volgens Verbeek speelt de ploeg uit Amsterdam met meer plezier en drive en is de kwaliteit van de aanvalslinie toegenomen. "Maar", voegt de studio-analist eraan toe, "verdedigend is het nog net zo slecht als vóór Van 't Schip."

Tien reddingen

De cijfers ondersteunen zijn verhaal, toont data-analist Bart Frouws. Hij noemt doelman Diant Ramaj als voorbeeld. "Hij had tien reddingen in de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Dat is het hoogste aantal voor een Ajax-keeper in een eredivisieduel sinds dat überhaupt wordt bijgehouden: seizoen 2010/2011."

Frouws vervolgt: "Je kunt zeggen dat hij een topduel heeft gekeept, maar het zegt ook veel over de defensie van Ajax."

Quote

Verdedigend is Ajax nog net zo slecht als vóór Van 't Schip

Studio-analist Gertjan Verbeek

Organiseren en communiceren zijn volgens Verbeek de belangrijkste gebreken van het huidige Ajax. "Er is totaal geen contact of overleg. Er is geen gezamenlijk idee van: zo gaan we het doen. Dat is schrikken als Ajax-supporter."

De 19-jarige Tristan Gooijer maakte in het duel met Go Ahead Eagles zijn eredivisiedebuut, nadat hij al minuten had gemaakt in de KNVB-beker en de Europa League. Het debuut is veelzeggend, zegt Frouws. "Hij is al de 31ste speler die dit seizoen voor Ajax in actie kwam in de eredivisie. Dat is het hoogste aantal van alle clubs."

31 spelers

"Ajax heeft in de hele historie van de competitie maar één seizoen gehad waarin ze überhaupt meer spelers hebben ingezet. Dat doe je meestal aan het einde van het seizoen, als je wat jeugdspelers de kans geeft."

"Maar nu hebben ze na zeventien speelronden al 31 spelers gebruikt. Als ze aan het eind van het seizoen nog wat jonkies laten spelen, komen ze zo op 35, 36. En als ze nog wat nieuws gaan aanschaffen... zo wordt het echt ongelofelijk veel."

"Daarmee wil ik aangeven dat het een enorme duiventil is zonder vastigheden in de selectie. En dan krijg je dit soort wedstrijden, waarin je totaal niet weet wat je van elkaar kan verwachten."

Quote

Ajax is een enorme duiventil zonder vastigheden in de selectie

Studio-analist Bart Frouws over de vele spelers die dit seizoen minuten maakten bij Ajax

Om toch iets positiefs te noemen: spits Brian Brobbey is de enige spelers die zich in de ogen van Verbeek duidelijk heeft ontwikkeld. "Ik denk dat menig voorstopper bang voor hem is, want hij is niet van de bal te krijgen. Hij wordt steeds meer een allrounder en hij is zo ongelofelijk sterk dat menig verdediger zich in hem verslikt."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie