Sport
EONOS

'Jumbo-Visma heeft niet genoeg geluisterd naar Tom Dumoulin'

foto: Eigen fotofoto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Jumbo-Visma heeft niet genoeg geluisterd naar Tom Dumoulin'

De beslissing van Tom Dumoulin om voor onbepaalde tijd te stoppen met wielrennen, de topper tussen Feyenoord en AZ en de kwalificatie van de waterpolosters voor de Olympische Spelen vormen de hoofdgerechten voor het Sportforum in Langs de Lijn En Omstreken.

Wieleranalist Stef Clement, Volkskrant-journalist John Volkers en ESPN-commentator Vincent Schildkamp bespreken daarin de afgelopen sportweek.

Voor Clement kwam het bericht over Dumoulin als verrassing. "Zeker gezien de berichtgeving van een dag ervoor." Vrijdag maakte zijn ploeg Jumbo-Visma namelijk bekend dat de geboren Limburger een vrije rol zou krijgen in de Tour de France.

Niet genoeg geluisterd

Clement vertelt dat Dumoulin vertrok bij zijn oude ploeg Sunweb, omdat hij niet genoeg gehoord werd. Volgens de wieleranalist heeft ook zijn nieuwe ploeg niet genoeg geluisterd naar de renner. Hij legt uit dat de plannen van Jumbo-Visma niet samengingen met die van Tom Dumoulin.

Dumoulin wilde volgens Clement met plezier fietsen, maar werd bij zijn nieuwe ploeg op een voetstuk geplaatst, met de bijbehorende verwachtingen. "Voor Jumbo telt alleen winnen. Resultaten halen. Dat doen ze met Max Verstappen en Sven Kramer." Die mentaliteit zou volgens Clement niet bij Dumoulin passen.

Volkers heeft het nieuws met enige verbazing gevolgd. Hij denkt dat een hardwerkende bouwvakker deze beslissing niet begrijpt. "Op een zo bevoorrechte positie in het wielrennen zitten en dan afhaken. Dit lijkt op een verwende jongen."

Schildkamp vindt het juist een verstandig besluit. "Als je niet kan genieten van iets waar je extreem getalenteerd in bent, dan valt iedere basis om topsporter te zijn weg."

Feyenoord - AZ

Ook wordt er gesproken over de topper tussen Feyenoord en AZ (2-3). "Misschien wel de leukste wedstrijd tot nu toe", zegt Schildkamp. Volgens de ESPN-commentator was het niveau goed. "Het ging op en neer en het was spannend."

Volgens Volkers was AZ veel beter dan Feyenoord en had de ploeg van Pascal Jansen met 2-7 moeten winnen.

Waterpolosters naar Olympische Spelen

Tot slot gaat het over de kwalificatie van de Nederlandse waterpolosters voor de Olympische Spelen. Zij plaatsten zich zaterdag op het OKT ten faveure van Griekenland. "Nederland heeft de Grieken helemaal kapot gezwommen", aldus Volkers.

Hij legt uit dat de voorbereiding van Oranje dit keer anders was dan gebruikelijk. In plaats van een jaar lang met het hele team op één plek te trainen, zoals gebruikelijk voor de Olympische Spelen, kregen de speelsters de kans om weer voor hun clubs te spelen en zich meer individueel voor te bereiden. Nederland was nu 'slechts' zes weken bijeen om zich voor te bereiden op het kwalificatietoernooi.

Oranje heeft dus nu een ticket voor Tokio, maar door de coronapandemie kan er getwijfeld worden of de Spelen door kunnen gaan. De Britse krant The Times schreef afgelopen week dat er achter de schermen al is besloten dat de spelen niet doorgaan.

"Dat kan niet helemaal uit de lucht gegrepen zijn", zegt Volkers. Over het doorgaan van de Spelen zegt hij: "Het is tamelijk onzeker." Clement heeft een mooi slotwoord en zegt: "Ik kan het alleen maar hopen. Dan gaat het een stuk beter met ons allemaal."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie