Sport
NOS

Kemphanen Hamilton en Verstappen precies gelijk na tumultueuze GP

foto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Kemphanen Hamilton en Verstappen precies gelijk na tumultueuze GP

Lewis Hamilton en Max Verstappen gaan met evenveel punten de laatste Grand Prix van het seizoen in volgende week in Abu Dhabi (369,5 punten). Hamilton won de incidentrijke race in Saoedi-Arabië, met Verstappen op plaats twee.

De start op het circuit van Jeddah ging goed. Op het gevaarlijke circuit, ook nog een van de snelste en langste, zijn dit weekend nogal wat ongelukken gebeurd. Verstappen kon de Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Valtteri Bottas voor hem volgen. De top drie in de wedstrijd liep uit op de rest.

Twee keer een rode vlag

De safety car kwam voor de eerste keer in de baan vanwege een zware crash van Mick Schumacher. Veel coureurs doken naar binnen voor het wisselen van banden, onder wie Hamilton en Bottas. Verstappen deed dit bewust niet en dat pakte later goed uit. Na veertien ronden werd namelijk gezwaaid met de rode vlag. Alle coureurs moesten zich melden in de pitstraat, zodat de baan gerepareerd kon worden. Tijdens deze pauze mocht Verstappen ook zijn banden vervangen en kon dus hierna vanaf de koppositie van start. Een handige truc van de Limburger.

Bij de herstart leek Hamilton beter weg. In de eerste bocht kon Verstappen zijn auto niet op de baan houden. Hij kwam verderop weer op de baan, vóór Hamilton. In het achterveld gebeurde tegelijk een ongeluk met drie auto's, die van Sergio Perez, George Russell en Nikita Mazepin. Het zorgde opnieuw voor een rode vlag.

In de tweede onderbreking volgde een felle discussie over de radio. Verstappen moest van de jury achter Hamilton starten op plaats drie. Daarmee werd het afsnijden direct bestraft. Esteban Ocon begon op kop aan het derde deel van de wedstrijd. Een briljante actie bracht Verstappen terug aan de leiding. De Nederlander zette Hamilton klem achter Ocon en passeerde aan de rechterkant van de baan beide coureurs in één actie.

Hamilton klapt op Verstappen

In de 37e ronde kwam de aanval van Hamilton. De Brit leek voorbij te komen. Verstappen kon de bocht niet houden. Hij sneed een stuk van de baan af en kwam wederom voor de regerend wereldkampioen terug op het circuit. Even later knalde Hamilton opeens achterop de Red Bull. De Nederlander ging van zijn gas af, maar dat maakte het voor Hamilton lastig om in te halen. De wedstrijdleiding doet na de race onderzoek naar dit moment. Verstappen kreeg wel direct een straf van vijf seconden voor de actie van ronde 37. Hij liet Hamilton voorbij.

Zo eindigde het met Hamilton als overwinnaar. Omdat Verstappen één Grand Prix meer gewonnen heeft (9 om 8) staat Verstappen op papier nog bovenaan de stand om het wereldkampioenschap. Volgende week zondag wordt de spannende strijd beslist in Abu Dhabi.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie