Sport
EONOS

Wereldkampioen Ruben Houkes is nu succesvol ondernemer

foto: Proshotsfoto: Proshots
  1. Nieuwschevron right
  2. Wereldkampioen Ruben Houkes is nu succesvol ondernemer

Ruben Houkes pakte in 2007 de WK-goud in zijn sport: judo. Een jaar later greep hij een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Peking. Maar hij is nu drukker dan ooit, als ondernemer.

Dertien jaar geleden alweer. Houkes werd als eerste Nederlander ooit wereldkampioen in het lichtgewicht. Een jaar later kwam er een bronzen medaille op de Olympische Spelen bij. “Het was een fascinerende en legendarische periode”, zegt een trotse Houkes.

Hij is al een behoorlijke periode gestopt, maar toch blijft hij betrokken bij z'n sport. “Ik volg het wel. Vrienden van mij judoën nog. Ik ben lang met Henk Grol op reis geweest. Dus zijn situatie volg ik ook.”

Inmiddels is Houkes ondernemer. Hij heeft drie verschillende bedrijven; onder andere een judoschool. "We zagen dat we in de maatschappij wel wat waarden konden gebruiken die in het dna van het judo zitten, zoals respect en discipline. En we hebben een programma gemaakt, wat kinderen helpt bij die ontwikkeling. En dat doen we op bijna 500 scholen."

Spelen van Tokio

Houkes volgt met interesse de kwalificaties voor de Olympische Spelen in Tokio. En er is een interessante tweestrijd. Roy Meyer en Henk Grol judoën in dezelfde klasse, eentje mag er maar naar Tokio in 2021. Houkes heeft wel een lichte voorkeur. "Henk is een maatje van mij. Ik weet hoeveel hij ervoor doet en laat. Ik zou het hem ontzettend gunnen. Voor mijn gevoel stond hij iets voor op Roy Meijer. Maar de uitstel van de Olympische Spelen is wel lastig voor hem gezien z'n leeftijd. Dus dat zal spannend worden."

Beluister hier het hele gesprek met Ruben Houkes.

Download de NPO Radio 1 app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1 app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie