Sport
NOS

Simon Yates heeft na etappezeges in Giro en Vuelta nu ook Tourrit binnen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Simon Yates heeft na etappezeges in Giro en Vuelta nu ook Tourrit binnen

Wielrenner Simon Yates heeft de eerste Pyreneeënetappe van deze Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Brit heeft nu naast zeges in de Giro d'Italia (drie) en Vuelta à España (twee) nu ook een ritzege in de Tour de France binnen.

De coureur van Mitchelton-Scott was Pello Bilbao (Astana) en Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe) na een dertig kilometer lange afdaling richting de finish en een pokerspel in de slotkilometer de baas.

Peloton langer onderweg

Toen de drie renners over de streep kwamen, had het peloton nog een ruime achterstand van negen minuten. De groep met klassementsmannen is nog onderweg richting de streep.

Hoewel het de eerste Pyreneeënrit van deze Tour was, werd er geen vuurwerk van de klassementsmannen verwacht en was het met name een etappe voor ontsnappers. Na een hoop pogingen van diverse renners vormde zich een kopgroep van maar liefst veertig man, met onder anderen Dylan Groenewegen en Mike Teunissen.

In het peloton controleerde Team Ineos, een van de weinige ploegen die geen renner mee naar voren stuurde, het tempo. De best geklasseerde die zich in de kopgroep bevond, Greg Van Avermaet, stond immers op meer dan veertien minuten.

Drie overlevers

Nadat de grote kopgroep op de flanken van de Peyresourde (eerste categorie, 13,2 km à 7%) uiteen was gevallen, kwamen na bergkoning Tim Wellens ook Simon Clarke en Lilian Calmejane boven op de berg die al zeventig keer zijn opwachting maakte in de Ronde van Frankrijk.

De Australiër Clarke besloot er op zijn 33ste verjaardag in de afdaling van de Peyresourde alleen vandoor te gaan en nam onderweg naar de slotklim een voorsprong van veertig seconden. Bij het beklimmen van de Hourquette d'Ancizan (9,9 km à 7,5%) werd hij echter gegrepen.

Twee man spurtten vervolgens weg: Yates (Mitchelton-Scott) en Mühlberger (Bora-Hansgrohe). Vlak na de top kregen zij gezelschap van Bilbao (Astana). Met z'n drieën begonnen zij - met een voorsprong van een minuut op de achtervolgers en acht minuten op het peloton - aan de dertig kilometer lange afdaling richting de meet in Bagnères-de-Bigorre.

Met nog tachtig kilometer te gaan kneep Rohan Dennis plotseling in de remmen. Opvallend, want de tijdritspecialist had zijn zinnen gezet op een zege in de individuele tijdrit van vrijdag. Bovendien waren - en zijn - er ook vraagtekens rond zijn opgave. De reden is door zijn ploeg Bahrain-Merida nog niet bekendgemaakt.

Ster advertentie
Ster advertentie