2. Weghorst en Gravenberch scoren voor het eerst in gewonnen uitzwaaiwedstrijd tegen Georgië

De laatste test voor het EK voetbal bracht Nederland geen enkele reden tot paniek. Georgië werd in Enschede met 3-0 aan de kant geschoven. Wout Weghorst en Ryan Gravenberch scoorden voor het eerst in Oranje.

Het Nederlands elftal begon opnieuw in een 5-3-2-formatie. Matthijs de Ligt bleef met liesklachten uit voorzorg aan de kant. Daley Blind mocht zijn plaats in de verdediging overnemen. In het doel kreeg Maarten Stekelenburg de voorkeur boven Tim Krul, die tegen Schotland keepte.

Denzel Dumfries begon uitstekend aan de wedstrijd. Hij kwam veelvuldig door in het centrum, waar Georgië geen raad mee wist. Dumfries werd geraakt door Lasha Dvali, waardoor Oranje in de tiende minuut al een strafschop kreeg. Memphis schoot zuiver achter Giorgi Loria. Een fijn begin voor Nederland. Het had al vrij snel daarna 2-0 kunnen zijn. Dumfries vond Memphis, maar de bal werd voortreffelijk gekeerd door de doelman.

Na het eerste kwartier werd het allemaal wat minder bij het team van Frank de Boer. Door slordigheden kregen de Georgiërs mogelijkheden. Vooral Stefan de Vrij en Frenkie de Jong zagen er niet goed uit. Laatstgenoemde had veel balverlies op het middenveld en liet zijn directe tegenstander lopen. In de laatste minuten voor de rust kwam Nederland er weer beter uit. De Jong schoot met veel venijn. Loria kon de bal net genoeg liften om een tweede goal te voorkomen.

Dolblije Weghorst

Een dolblije Wout Weghorst had in de tweede helft zijn eerste goal in Oranje te pakken. De Jong gaf de pass op Memphis, die vervolgens de assist gaf op Weghorst. Het spel was nog steeds niet om enthousiast van te worden, maar de voorsprong was uitgebouwd. Vlak voor een hele hoop wissels in de 67e minuut, kreeg Georgië een dot van een kans. Valerian Gvilia
tikte van dichtbij naast. Ryan Gravenberch, Donyell Malen en Davy Klaassen kwamen er in bij Nederland. Met Steven Berghuis er ook nog bij, schakelde Oranje naar 4-3-3.

Rebound Gravenberch

Georgië werd moe en kreeg steeds meer moeite de bal in de ploeg te houden. Het derde doelpunt kondigde zich al langere tijd aan. Memphis schoot op de keeper; Gravenberch kopte de rebound beheerst binnen. Net als voor Weghorst was dit het eerste doelpunt voor Nederland van Gravenberch. De bezoekers verrasten in de slotfase nog met een schot van Jambul Jighauri. Met de rechterwreef vond hij de lat boven Stekelenburg.