Sport
EONOS

De ploegpresentatie van Sunweb zonder Tom Dumoulin: 'Veel minder chaos'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De ploegpresentatie van Sunweb zonder Tom Dumoulin: 'Veel minder chaos'

In Amsterdam kwamen dinsdag alle renners van Team Sunweb bijeen voor de ploegpresentatie. De afgelopen jaren waren alle ogen op zo'n dag gericht op Tom Dumoulin. Maar die was er natuurlijk niet bij. De Girowinnaar van 2017 rijdt volgend jaar bij Jumbo-Visma.

Beluister het gesprek met Gio Lippens en de interviews met Oomen, Kelderman en Spekenbrink hier

NOS-wielercommentator Gio Lippens was er wél gewoon weer bij. Hij merkte dat het een stuk rustiger was zonder alle aandacht voor Dumoulin. "De afgelopen jaren stond de internationale pers in de rij om hem te interviewen. Die chaos van afgelopen jaren was er niet. Het was heel erg rustig."

'Uitstraling valt weg'

"Oh, heerlijk. Heerlijk dat-ie weg is", grapte Sam Oomen, gevraagd of dat gebrek aan chaos misschien prettig is voor een jongen als hij. "Nee, nee, nee. Ik vind het echt hartstikke jammer dat hij er niet meer is", zei de 24-jarige Oomen. "Dat komt ook doordat ik hem gewoon graag mag en veel van hem heb geleerd. Dus ik was graag met hem op pad. Hij straalde ook echt wel wat uit binnen onze ploeg en dat valt nu weg."

Bij de teampresentatie ging het vooral over de plannen voor 2020. Want Dumoulin is dan wel vertrokken, met Wilco Kelderman en Sam Oomen heeft de ploeg nog twee renners die in de top tien van een grote ronde kunnen eindigen.

Drie pijlers in 2020

De grote rondes blijven dan ook een prioriteit, maar staan niet meer op eenzame hoogte. Zonder Dumoulin spreidt Sunweb de winstkansen over drie pijlers, naast het rondewerk (Kelderman in de Giro en Oomen -waarschijnlijk- in de Tour) zijn dat de voorjaarsklassiekers en de koersen die veelal eindigen in een sprint.

"De klassiekerploeg is flink sterker geworden", stelt manager Iwan Spekenbrink. "We hadden natuurlijk al Søren Kragh Andersen en Michael Matthews. Met Tiesj Benoot hebben we daar echt een topper bij gehaald."

Spekenbrink: "Het is niet reëel om te zeggen: we gaan volgend jaar de Tour de France winnen. Maar met Wilco en Sam hebben we renners die top-10 hebben gereden in grote rondes. En er zit rek in. Wilco kan doorgroeien, Sam is nog jong."

Ster advertentie
Ster advertentie