Sport
NOS

Alle rijders en teams zijn klaar voor verlate start Formule 1-seizoen

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Alle rijders en teams zijn klaar voor verlate start Formule 1-seizoen

Alle Formule 1-coureurs waren er begin maart al klaar voor: een start van het seizoen in Australië. Het seizoen begint komende week dan echt officieel: in Oostenrijk. "Het wordt sowieso interessant."

Het zijn de woorden van analist Jan Lammers, die samen met commentator Louis Dekker in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1 vooruitblikt op het nieuwe Formule 1-seizoen. Zelfs een week voor aanvang weten we niet hoe de complete kalender er uit ziet. In ieder geval worden er acht grand prixs gereden in Europa. En alle deelnemers zijn hetzelfde: alle tien teams en twintig coureurs die zich in Australië al aandienden, zijn er klaar voor. Al zijn er wel teams bij die financieel op omvallen staan.

Mercedes

Regerend werelkampioen Lewis Hamilton, die dit seizoen probeert het recordaantal van zeven wereldtitels van Michael Schumacher te evenaren, is de favoriet. Hij was de afgelopen weken vooral bezig met de protestactie Black lives matter, terwijl een coureur als Max Verstappen opvallend stil was in dit debat. "Maar hij stapt volgende week gewoon in en hij gaat", verwacht Dekker.

Van een onderling duel met teamgenoot Valtteri Bottas zal geen sprake zijn, denkt de commentator. "Tenzij Bottas drie races op rij wint. Maar in principe is hij niet goed genoeg om Hamilton te bedreigen. Zijn taak is puur: punten wegsnoepen voor andere teams."

Ferrari

Komt de concurrentie dan vanuit het Italiaanse kamp van Ferrari? Nee, zo denken de deskundigen. "Het heilige vuur is er al een paar jaar uit", vindt Dekker. Hij wijst vooral op het feit dat Sebastian Vettel na dit seizoen de Formule 1 verlaat. "En Charles Leclerc heeft nog onvoldoende ervaring." Volgens Lammers zijn de prestaties van Ferrari lastig in te schatten. "Het lijkt er wel op alsof de thermostaat het niet helemaal doet. Als team kan Ferrari vaak meer, dan ze daadwerkelijk doen. Het is vaak hectisch en rommelig."

Dekker dacht vorig jaar nog dat Leclerc de nieuwe wereldkampioen kon worden. Nu is de Monegask vooral degene die moet verrassen. "Eigenlijk zit de hele Formule 1 te wachten op verrassende zeges. Leclerc kan dat. De coureur is oké, maar de grote vraag is: zijn de auto en het team dat ook?"

Red Bull-Honda

Oostenrijk is het circuit van Verstappen, bleek onder meer uit zijn inhaalrace van vorig jaar. Ook Hongarije is hem goed gezind. Met twee races in Oostenrijk en daarna een in Hongarije zou het zomaar kunnen dat de Limburger na drie races bovenaan staat in het klassement om de wereldtitel. "Hij is het bijna aan zijn stand verplicht", vindt Dekker. "Maar dat is ook erg gevaarlijk."

De jonge generatie coureurs, onder wie Verstappen heeft in de coronatijd veel getraind. Dat moet hem goed doen. "Als er een team in staat is om een sprong te maken, dan is het Red Bull wel", vinden beiden. Lammers weet namelijk dat er achter de schermen veel speelt. "Er komt steeds meer bemoeienis van Honda. Er zal de komende tijd lichtelijk sprake zijn van een overname."

Wereldkampioen

Maar wie wordt er dit jaar wereldkampioen? Is dit dan het jaar van Verstappen? "Hij wordt absoluut wereldkampioen, maar of het dit jaar is weet ik niet. Het zou zomaar kunnen", is daarop het antwoord van de voormalig Formule 1-coureur. Dekker denkt ook dat de Nederlander er klaar voor is. "Maar een race winnen is wat anders dan wereldkampioen worden. Ik zeg toch dat 2020 voor de zevende keer het jaar voor Hamilton wordt."

De eerste race van het seizoen is volgende week zondag rechtstreeks te volgen in NOS Langs de Lijn op Radio 1. Ook de Formule 1-podcast komt terug. Abonneer je alvast via de podcastpagina om geen aflevering te missen!

Ster advertentie
Ster advertentie