NOS

Tekenen van herstel bij AZ: 5-0 winst op Go Ahead Eagles

2. Tekenen van herstel bij AZ: 5-0 winst op Go Ahead Eagles

AZ had niet zo veel moeite met Go Ahead Eagles vanmiddag. De ploeg van Pascal Jansen, die afgelopen week verloor van Heracles Almelo (3-2) en FC Twente (3-1), was dit keer een stuk beter in vorm. Het werd 5-0 in Alkmaar.

AZ beleefde een vliegende start. Een pass dwars door het midden bereikte in de vierde minuut Vangelis Pavlidis. Tussen vier spelers in, draaide hij open. Jesper Karlsson liep ondertussen aan de linkerkant mee. De Zweed kreeg de bal en zette de Alkmaarders op voorsprong. Van meteen doordrukken was geen sprake, maar Karlsson raakte wel de buitenkant van de paal. Een onverwachte kopkans voor Marc Cardona van Go Ahead was het enige gevaar voor rust van de bezoekers. Hij kopte recht in de handen van doelman Peter Vindahl Jensen. Dani de Wit maakte er vervolgens 2-0 van.

Na de pauze gebeurde er lang niets. Pas in de laatste tien minuten zette AZ nog een keer aan. Invaller Hakon Evjen was erdoor. Go Ahead-keeper Warner Hahn raakte met zijn glijdende been de AZ-aanvaller, waardoor een strafschop volgde. Karlsson faalde niet vanaf elf meter (3-0). Via Zakaria Aboukhlal en Tijjani Reijnders liep de score op tot 5-0.

Andere wedstrijden
Tegelijkertijd speelden sc Heerenveen en FC Twente tegen elkaar. In het Abe Lenstra Stadion leek de wedstrijd beslist toen Ricky van Wolfswinkel en Daan Rots Twente op een 0-2 voorsprong zette. De eigen goal van Sven van Beek maakte het probleem voor Heerenveen alleen maar groter. Toch werd het nog spannend in de slotfase. Robin Pröpper passeerde ook zijn eigen doelman en Henk Veerman bracht Heerenveen terug tot 2-3. Verder kwam Heerenveen niet. Eerder op de dag wonnen de Friezen van SC Cambuur met 0-4 op bezoek bij Sparta Rotterdam. Om 16.45 uur spelen Heracles Almelo en RKC Waalwijk tegen elkaar.