Sport
NOS

Mogelijke matchfixing in het beloftenvoetbal, KNVB wil politieonderzoek

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mogelijke matchfixing in het beloftenvoetbal, KNVB wil politieonderzoek

Meerdere wedstrijden in de beloftencompetitie zijn de afgelopen jaren gefixt. Dat zegt een zelfverklaarde matchfixer in de NOS-podcast Gefixt. Hij beweert onder andere vijf spelers van Jong RKC te hebben omgekocht. De KNVB neemt de zaak hoog op en wil dat de politie onderzoek doet.

#5 - Jong geleerd - Gefixt

De NOS kwam de fixer, een Hagenaar van begin twintig, op het spoor nadat hij via sociale media een darter had benaderd met het verzoek een wedstrijd te verliezen. Dat liep op niets uit, maar naar eigen zeggen is hij er wel in geslaagd wedstrijden in de beloftencompetitie van het betaald voetbal te manipuleren. In die competitie spelen teams van profclubs met spelers onder de 21 jaar, samen met reserves van het eerste elftal.

De man zegt bijvoorbeeld de wedstrijd Jong Roda JC - Jong RKC (2-1), op 5 november 2019, gefixt te hebben. Vijf spelers van Jong RKC kregen volgens hem ieder zo'n 1500 euro om de wedstrijd te verliezen. Een speler van Jong Roda, met wie hij bevriend is, zou de spelers van Jong RKC voor hem benaderd hebben. "De winst van mij was 20.000 à 30.000 euro", zegt de fixer in de podcast. De speler van Jong Roda deelde in de winst.

Volkomen onnatuurlijk

Op verzoek van de NOS heeft een gokdatabedrijf de gokpatronen van de betreffende wedstrijd geanalyseerd. "Wij twijfelen aan de integriteit van deze wedstrijd", schrijft het bedrijf. Uit de analyse blijkt namelijk dat bij Singbet (een van de grootste Aziatische gokaanbieders) in de eerste helft opvallend veel gegokt werd op de winst van Jong Roda, zonder dat het spelbeeld daar aanleiding voor gaf.

"Het is volkomen onnatuurlijk onder normale omstandigheden dat de kans dat een team wint met ongeveer 16 procent toeneemt in 45 minuten zonder doelpunten of rode kaarten. Jong Roda ging van duidelijke outsider naar duidelijke favoriet om de wedstrijd te winnen", stelt het bedrijf. Conclusie: "zeer verdacht".

In de tweede helft komt RKC op voorsprong, maar dat heeft nauwelijks effect op de gokmarkt. Een kwartier later scoort Jong Roda twee keer.

Gokken op eigen verlies

De NOS heeft gesproken met vijf spelers van het team van Jong RKC uit 2019. Geen van hen zegt de wedstrijd bewust verloren te hebben. Wel zegt een van de spelers, die anoniem wil blijven, dat er door zijn teamgenoten gesproken werd over gokken op het eigen verlies.

De betreffende speler van Jong Roda die bemiddeld zou hebben, heeft zijn voormalig trainer verteld in dezelfde periode door iemand anders te zijn benaderd om wedstrijden te fixen. Maar hij ontkent zelf betrokken te zijn.

RKC Waalwijk en Roda JC zeggen in een reactie volkomen verrast te zijn door het verhaal van de fixer. Ze zeggen niet eerder signalen te hebben ontvangen over mogelijke matchfixing met betrekking tot hun beloftenteams.

Secretaris-generaal Gijs de Jong van de KNVB noemt de zaak "zeer ernstig". Hij wil dat het wordt uitgezocht, maar concludeert dat de bond zelf niet de benodigde opsporingsmiddelen heeft, zoals het kunnen natrekken van bank- en telefoongegevens. "Daarom zou het heel goed zijn als de autoriteiten verder onderzoek zouden doen."

Tot en met vorig seizoen werd de beloftencompetitie door de KNVB niet gemonitord op verdachte gokbewegingen. Het was volgens De Jong een "gat waar weinig zicht op was", terwijl er al langer signalen waren dat deze competitie kwetsbaar is voor matchfixing. "We worden nu bevestigd in onze angst."

Podcast Gefixt

In de vijfdelige podcastserie Gefixt gaan NOS-journalisten Guido van Gorp en Ben Meindertsma op zoek naar matchfixing in Nederland. Ze stuiten op voorbeelden in het voetbal, tennis, darten en basketbal. Ook spreken ze met een Nederlandse matchfixer, die openhartig vertelt over de voetbalwedstrijden die hij heeft gefixt.

De NOS doet voor NPO Radio 1 onderzoek naar matchfixing in Nederland. Wil jij reageren op dit verhaal of heb je een tip? Mail de makers: guido.van.gorp@nos.nl en ben.meindertsma@nos.nl.

Gerelateerde podcast

Gefixt

Gefixt

Ster advertentie
Ster advertentie