Sport
EONOS

CDA-partijvoorzitter over terugtrekken kandidatuur Van Helvert: 'Ik had het eigenlijk wel verwacht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CDA-partijvoorzitter over terugtrekken kandidatuur Van Helvert: 'Ik had het eigenlijk wel verwacht'

"Ik had eerlijk gezegd wel verwacht dat Van Helvert uit de race zou stappen, nadat ik de peilingen zag", zegt CDA-partijvoorzitter Rutger Ploum in Langs de Lijn En Omstreken. Vanmiddag maakte Tweede Kamerlid Martijn van Helvert bekend dat hij zich terugtrekt uit de strijd om het CDA-lijsttrekkerschap.

Martijn van Helvert is "een man die met hart en ziel voor de regio gaat, een echte CDA'er," vindt Ploum. "Het was goed dat een Limburger meedeed, maar ik begrijp ook dat hij zich heeft teruggetrokken." Volgens het EenVandaag opiniepanel zou ongeveer de helft van de CDA-leden zich achter De Jonge scharen. Pieter Omtzigt wordt gesteund door 34 procent en Mona Keijzer krijgt steun van 15 procent van de CDA-leiders. "Een peiling zegt eigenlijk helemaal niks. Het gaat om de echte verkiezingen," aldus Ploum.

Forum voor Democratie

Samenwerking met Forum voor Democratie speelt bij deze CDA-verkiezingen een grote rol. De Jonge en Omtzigt zien samenwerken met de partij van Thierry Baudet "niet gebeuren", terwijl Mona Keijzer "het niet uitsluit". De CDA-voorzitter staat meer aan de kant van De Jonge en Omtzigt: "Als ik de uitlatingen van meneer Baudet hoor, zie ik een samenwerking niet snel gebeuren."

"Als je het CDA kenmerkt als een marxistische partij die Nederland kapot maakt, dan lijkt het me dat je niet met ons wilt samenwerken. Zij sluiten het CDA zelf uit," aldus Rutger Ploum. Dat Mona Keijzer een samenwerking niet uitsluit is 'reden tot gesprek' mocht zij de verkiezingen winnen: "We zullen hier dan zeker over moeten spreken, maar we moeten eerst heel veel zetels gaan winnen voordat we echt kunnen gaan praten over samenwerkingen."

Livedebat

Al met al is de partijvoorzitter blij met de verkiezingen bij het CDA: "Het is een van de allerbelangrijkste momenten in de geschiedenis van een partij, en daar mogen bij ons alle leden over meebeslissen. Afgelopen dagen kwamen er honderden nieuwe leden bij," constateert Rutger Ploum tevreden. Het belangrijkste vindt hij dat het CDA perspectief moet bieden om uit de coronacrisis te komen. "Ik ben heel benieuwd hoe de kandidaten dat gaan framen in het livedebat aanstaande maandag dat te volgen is via de website van het CDA."

Tussen 6 tot 9 juli zullen de CDA leden hun nieuwe partijleider kiezen. 9 juli zal de uitslag bekend worden gemaakt.

CDA verkiezing

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie