Sport
NOS

'Slechts één Feyenoord-coach zat 100+ duels op de bank met een beter gemiddelde dan Slot'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Slechts één Feyenoord-coach zat 100+ duels op de bank met een beter gemiddelde dan Slot'

Wat zeggen de cijfers? Data-analist Bart Frouws duikt in de studio van NOS Langs de Lijn wekelijks in de meest opvallende statistieken van de gespeelde eredivisiewedstrijden. Vandaag: het tijdperk-Slot bij Feyenoord zit erop. De 45-jarige coach maakt deze zomer de overstap naar Liverpool, waar hij de afgezwaaide Jürgen Klopp zal opvolgen. Wat is de erfenis van Slot in Rotterdam? "Er is maar één coach die minstens honderd duels op de bank heeft gezeten en een beter puntengemiddelde kan overleggen", ziet Frouws.

Video niet beschikbaar

Hij kwam in 2021 en vertrekt drie jaar later met opgeheven hoofd bij Feyenoord. Hij loodste de club vorig jaar naar de landstitel en eindigde dit seizoen als tweede, achter de ongenaakbare koploper PSV. Coach Arne Slot kan tevreden terugkijken op zijn driejarig verblijf in Rotterdam. "Dat mensen me hebben verteld dat ik ook als mens impact heb gehad op hun leven, doet me het meest", gaf de trainer na afloop van zijn laatste wedstrijd (een 4-0 thuiszege op Excelsior) aan.

Slot heeft bij Feyenoord bereikt wat vele andere coaches hopen te bereiken bij een club: onvoorwaardelijke liefde. "Het waarderingsniveau dat ik hier bereikt heb, is exceptioneel. Ik kan er alleen maar van dromen dat ik dat ook bij een andere club kan bereiken", aldus Slot.

Wat zeggen de cijfers?

Wat zeggen de cijfers over deze welbespraakte coach uit Bergentheim, een dorpje in Overijssel? "Hij pakte dit seizoen meer punten (84) dan vorig jaar (82), toen hij kampioen werd", ziet data-analist Bart Frouws. "Meer punten pakken zonder de titel te prolongeren, dat is maar twee keer eerder gebeurd. Twee keer was dat Ajax. In het seizoen 2002/03 pakte Ajax zelfs tien punten meer zonder opnieuw kampioen te worden." Een unieke prestatie, zegt Frouws, hoewel de coach dat graag anders had gezien.

Quote

Van alle Feyenoord-trainers die minstens honderd duels op de bank zaten, heeft alleen Ernst Happel een beter puntengemiddelde (2,38) behaald

Data-analist Bart Frouws over de erfenis van Slot in Rotterdam

Eigenlijk is er maar één ding dat Slot niet gelukt is bij Feyenoord: het evenaren van het puntenrecord. "Misschien baalt hij daar een beetje van. Dat record is 85 punten. Dat had hij vorig jaar kunnen evenaren, maar toen verloren ze de laatste wedstrijd." Dit seizoen bleef Feyenoord steken op 84 punten, een minder dan het clubrecord.

Puntengemiddelde

Wat voor erfenis laat Slot na in Rotterdam? Feyenoord pakte onder Slot 237 punten in die 102 eredivisiewedstrijden: 73 keer won het, 18 keer eindigde een wedstrijd in een gelijkspel en elf keer werd er verloren. Dat is een gemiddelde van 2,32 punten per competitiewedstrijd. "Daarmee is hij de een-na-beste trainer van Feyenoord", vertelt Frouws. "Van alle Feyenoord-trainers die minstens honderd duels op de bank zaten, heeft alleen Ernst Happel een beter puntengemiddelde (2,38) behaald."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie