Sport
NOS

'FC Utrecht heeft sterke zaak'

foto: Pro Shotsfoto: Pro Shots
  1. Nieuwschevron right
  2. 'FC Utrecht heeft sterke zaak'

FC Utrecht maakt een goede kans om alsnog deel te kunnen nemen aan Europees voetbal. Dat stelt advocaat Cor Hellingman in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1. "Als de Nederlandse rechter niet meedenkt, kunnen ze altijd nog aankloppen bij de UEFA."

De KNVB heeft vrijdag besloten Willem II een ticket te geven voor de voorronde van de UEFA Europa League, omdat ze momenteel vijfde staan in de competitie. Echter, de club heeft een wedstrijd meer gespeeld dan FC Utrecht, dat drie punten achterstand heeft. Bovendien heeft FC Utrecht de bekerfinale bereikt. Een feit waar de KNVB aan voorbijgaat in het besluit.

"Er is bij de UEFA maar één criterium bij het afvaardigen van clubs: sportieve verdiensten. Voor het bereiken van de finale in het bekertoernooi is een lange weg voorafgegaan. Omdat de andere finalist Feyenoord met de derde plaats zeker is van Europees voetbal, ligt het voor de hand dat FC Utrecht een ticket krijgt", zegt Hellingman. "FC Utrecht heeft een sterke zaak."

Onacceptabel

Bij Jordy Zuidam, de directeur voetbalzaken van FC Utrecht, heerst nog steeds hetzelfde gevoel. "Het gevoel van woede dat het niet uit te leggen is en onacceptabel is. Objectiviteit en transparantie heeft absoluut niet plaatsgevonden", vertelt Zuidam. De club heeft al een team van advocaten ingeschakeld om te gaan procederen.

Promotie

Ook Cambuur Leeuwarden en De Graafschap staan op het punt om naar de rechter te stappen. De nummers een en twee uit de Keuken Kampioen Divisie mogen niet promoveren naar het hoogste nationale niveau. Advocaat Benzi Loonstein heeft vertrouwen dat ze gelijk kunnen krijgen. "Er wordt in de reglementen van de KNVB constant verwezen naar 'na afloop van de competitie'. Bij het linkerrijtje zijn de oorspronkelijke regels wel toegepast, aan de onderkant niet. Het is niet transparant en dus betwistbaar. " Hellingman vreest dat het genomen besluit bij de nationale rechter overeind blijft. Als tip geeft hij wel mee om bij een mogelijke afwijzing in hoger beroep te gaan.

Ster advertentie
Ster advertentie