Sport

Inleveren salaris niet voor iedere voetbalclub even gemakkelijk

NOS
foto: TOP Ossfoto: TOP Oss
  1. Nieuwschevron right
  2. Inleveren salaris niet voor iedere voetbalclub even gemakkelijk

Clubs en spelersbonden presenteerden vorige week een 'historisch' corona-akkoord; er wordt voor 35 miljoen per jaar op salarissen van profvoetballers gekort. Maar sommige clubs doen daaraan niet mee, zoals TOP Oss.

De nummer 16 van de Keuken Kampioen Divisie heeft veel spelers met een amateurcontract. De contractspelers verdienen tussen de 1800 en 3600 euro bruto per maand, met meer spelers richting de 1800 dan richting de 3600. Middenvelder Sjoerd Overgoor klust zelfs bij als assistent van directeur Peter Bijvelds, op technische zaken.

{audiofile audio="62471" caption="TOP Oss levert geen salaris in" }

De club ziet af van de aanbeveling om salariskosten te verlagen. "Ik waardeer de gezamenlijke inspanningen, maar in onze situatie is het ongepast", zegt Bijvelds, die het moreel niet vindt kloppen. "Er mag geen situatie ontstaan dat het immoreel wordt als je niet meedoet. Ik denk namelijk dat er geen een speler om het coronavirus heeft gevraagd. Men moet niet te makkelijk over iemand anders portemonnee praten."

TOP Oss zal niet als eerste club omvallen, laat de directeur weten. "Maar als het lang gaat duren voordat de competitie hervat wordt, gaan er heel veel clubs omvallen. Ook TOP Oss."

Kop van de Eredivisie

Ook bij de top van het voetbal, regerend landskampioen Ajax, ligt het niet zo simpel. Ajax-watcher Mike Verweij merkt wat strubbelingen. "Stel dat Donny van de Beek weggaat, moet hij dan ook twintig procent over zijn transfersom terugbetalen aan de club? Dat is een discussie die gevoerd moet worden." Over het algemeen is wel de verwachting dat spelers van Ajax gaan inleveren. Verweij: "Er zijn zelfs spelers die tegen de 5 miljoen verdienen. Een miljoen kunnen inleveren; ik zou er voor tekenen."

Ajax en ook PSV zijn nog met de spelers in gesprek. Bijzonder is wel dat al het geld dat ze inleveren binnen de eigen club blijft en niet wordt verdeeld over alle andere betaald voetbalclubs. "Het zou veel beter zijn geweest als de regeling collectief was geweest", vindt Verweij. "Het zijn ook slechts aanbevelingen. Geen club of speler hoeft zich er aan te houden."

#laatonsweerjuichen

Bij FC Groningen doet iedereen dat wel. "Om te laten zien dat we zelf ook ons best doen en niet alleen ons handje ophouden", vertelt technisch directeur Mark-Jan Fledderus. De Groningers gingen de afgelopen week zelfs langs de deuren bij de supporters om persoonlijk te vragen hun seizoenkaart te verlengen. Ook bij Vitesse was er een actie. Nicky Hofs, Raimond van der Gouw en Edward Sturing kropen achter de telefoon om seizoenkaarthouders te bellen. "Bij ons is er de bereidheid om mee te doen. We hebben bovendien een aantal bonussen teruggegeven aan de club."

Ster advertentie
Ster advertentie