Sport
MAX

Stanley Menzo keek lang negatief terug op loopbaan: 'Heb nu heel ander beeld van carrière'

foto: De Perstribunefoto: De Perstribune
  1. Nieuwschevron right
  2. Stanley Menzo keek lang negatief terug op loopbaan: 'Heb nu heel ander beeld van carrière'

Oud-doelman Stanley Menzo kreeg tijdens zijn loopbaan veel te maken met racisme. Het zorgde er onder meer voor dat hij nooit met een fijn gevoel terugkeek op zijn prestaties. Door zijn biografie is hij er veel positiever naar gaan kijken. "Ik heb nu een heel ander beeld van mijn carrière."

Video niet beschikbaar

Dat zegt Menzo zondag op De Perstribune van MAX. "Ik heb nooit echt gekeken naar de dingen die ik wel heb bereikt, terwijl ik bijvoorbeeld één van de weinige Nederlandse keepers ben die drie Europacupfinales heeft gespeeld." Met Ajax won Menzo de Europacup II in 1987 van het Oost-Duitse Lokomotive Leipzig en de UEFA Cup in 1991 van het Italiaanse Torino.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Later zou Stanley Menzo nog naar PSV vertrekken toen hij de concurrentiestrijd bij Ajax had verloren van Edwin van der Sar. Die laatste noemt hij de beste keeper aller tijden. "Ik heb samen met Edwin getraind en gespeeld. Ik heb zijn ontwikkeling helemaal gezien en gevolgd. Daarom kan ik er zo goed over meepraten. Hij was zo allround, zowel fysiek als mentaal." Op dit moment vindt Menzo Manuel Neuer van Bayern München de beste keeper ter wereld.

Racisme

Tijdens zijn loopbaan had Stanley Menzo structureel te maken met racisme. Eigenlijk liep het als een rode draad door zijn carrière heen. Nog altijd doet het hem veel. "Ik moet er niet aan denken om nu in een stadion te staan en dat het halve stadion oerwoudgeluiden maakt of dat het hele zestienmetergebied wordt volgegooid met bananen." In het team werd er weinig over gesproken. "We spraken er vrijwel niet over. Er was geen podium, er was geen aandacht voor."

In zijn biografie Menzo: het gevecht onder de lat, staat dat Menzo van binnen stond te huilen in het doel. Zo erg was hij vaak bezig met wat hem nu weer naar zijn hoofd geslingerd zou worden. Een verklaring hiervoor heeft hij niet. "Het was normaal in die tijd. Niemand wist hoe we er mee om moesten gaan, ik ook niet." Menzo is blij dat er tegenwoordig meer aandacht is voor racisme en dat het beter gaat dan destijds, maar het moet nog beter.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Op dit moment is Menzo technisch manager bij de voetbalbond van Aruba. Hij fungeert ook tijdelijk als interim-bondscoach. Afgelopen week verloor hij met 0-6 van het Suriname van bondscoach Dean Gorré.

De Perstribune: Stanley Menzo

Ster advertentie
Ster advertentie