Argentinië wint derde wereldtitel in krankzinnige finale na strafschoppen

2. Argentinië wint derde wereldtitel in krankzinnige finale na strafschoppen

Het Argentijns voetbalelftal is voor de derde keer in de geschiedenis wereldkampioen geworden. De finale in Qatar tegen Frankrijk was een waar spektakelstuk. De eerste tachtig minuten overklaste Argentinië de tegenstander (2-0), maar Kylian Mbappé nam zijn land bij de hand en dwong een verlenging af (2-2). In de toegevoegde tijd scoorden beide landen nog één keer (3-3), waardoor strafschoppen de beslissing brachten (4-2).

Argentinië was de baas in de eerste helft. De Fransen hadden vooral moeite met Angel di Maria op links, die onverwacht vanaf de aftrap begon. De voet van Di Maria haakte achter die van Ousmane Dembélé waarom scheidsrechter Szymon Marciniak een strafschop gaf. De vijfde strafschop van het toernooi voor Argentinië werd een koud kunstje voor aanvoerder Lionel Messi, die Hugo Lloris op het verkeerde been zette.

De ploeg die Nederland uitschakelde was veel sterker. Elke tweede bal werd gewonnen door de Argentijnen. In de 36e minuut was dat ook zo, waarna Argentinië er via snelle combinaties uit counterde. Di Maria was het eindstation bij de 2-0. Hij lepelde de bal over doelman Lloris heen.

Terugkeer van de Fransen

De Franse bondscoach Didier Deschamps greep nog voor de rust hard in. Aanvallers Olivier Giroud en Dembélé kregen een dolksteek in de rug doordat ze vervangen werden door Marcus Thuram en Randal Kolo Muani.

Ook aan het begin van de tweede helft kon Frankrijk geen vuist maken. De regerend wereldkampioen had nog geen enkel schot afgevuurd op het doel van Emiliano Martínez. Dat terwijl Argentinië meer kansen kreeg om de score uit te bouwen, zoals voor Julián Álvarez (zijnet) en Enzo Fernández (in handen keeper). Typerend voor de wedstrijd was een pass van Frankrijk die simpel over de zijlijn ging, waarbij de bondscoach zijn ogen niet kon geloven.

In het laatste kwartier was er een opmerkelijke wederopstanding van Frankrijk. Daarbij hielp dat Kylian Mbappé vanaf elf meter mocht aanleggen. Keeper Martínez zat er nog aan, maar kon de 2-1 niet voorkomen. Het was een minuut later zelfs weer helemaal in evenwicht. Mbappe volleerde raak na een fraaie combinatie met invaller Kingsley Coman: 2-2. Messi probeerde het vlak voor het eindsignaal nog met een harde knal op de vuisten van Lloris.

Verlenging

Het eerste deel van de verlenging zette Frankrijk de lijn door, maar resulteerde dat niet in goals. Net in de tweede helft van de verlenging kwam Argentinië weer op voorsprong. Messi werkte de bal over de doellijn, zo gaf het horloge van de scheidsrechter aan.

Ook dit keer was het verzet van Frankrijk niet gebroken. Een handsbal van invaller Gonzalo Montiel gunde Mbappé een nieuwe kans. En ook dit keer kon de Fransman juichen. In de allerlaatste minuut van de extra tijd mocht Argentinië doelman Martinéz nog dankbaar zijn voor een bijna onmogelijke redding. En dus waren strafschoppen nodig om een winnaar aan te wijzen.

Strafschoppen

Mbappé en Messi gaven opnieuw het goede voorbeeld: 1-1. Hierna miste Fransman Kingsley Coman oog in oog met Martinéz. Paulo Dybala vlak voor de penaltys ingebracht scoorde wel voor Argentinië. Dat Tsuameni vervolgens ook nog naast schoot was de doodsteek voor Frankrijk. Montiel bezorgde Argentinië de wereldcup.

Argentinië pakte ook in 1978 en 1986 de winst op het FIFA WK Voetbal. Di Maria en Messi waren er al bij toen het Olympisch elftal van Argentinië goud won in 2008 in Peking.