Sport

Coronamaatregelen leiden tot competitievervalsing

EONOS
foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Coronamaatregelen leiden tot competitievervalsing

In het Sportforum bespraken Arman Avsaroglu, Kees Kwakman en Mark Tuitert de afgelopen sportweek. Maar de uitzending stond vooral in het teken van de coronacrisis die het betaalde voetbal steeds meer in zijn greep dreigt te krijgen. Ajax was daarbij het laatste slachtoffer. Een dag voor het Champions League-duel met FC Midtjylland moest de Amsterdamse club met een gekortwiekte selectie naar Denemarken afreizen. Een flink aantal basisspelers had een positieve coronatest achter de naam staan, ook al wilde en kon de club dat niet bevestigen.

Het leverde een opmerkelijke persconferentie op waarin Erik ten Hag de grootste moeite had om de vragen van journalisten te beantwoorden zonder dat hij buiten zijn boekje zou gaan. Voetbalanalist Kees Kwakman van FOX snapt ook wel het probleem van de Ajax-trainer. "Hij mag dan ook weer niks zeggen vanwege de privacy terwijl iedereen wel weet wat er aan de hand is." Ten Hag vroeg zich ook hardop af of het niet op competitievervalsing begint te lijken. NOS-commentator Arman Avsaroglu is het daar mee eens maar geeft ook aan dat je blij mag zijn dat er kan worden gevoetbald. Oud-schaatser Mark Tuitert sluit zich daarbij aan: "Ga het maar uitleggen aan de volleyballers, aan de handballers. Ze mogen blij zijn dat ze mogen voetballen, dit zijn de consequenties."

De turnwereld ontplofte afgelopen zomer toen alle misstanden in de sport naar buiten kwamen. Inmiddels heeft het schandaal ook de politiek bereikt. Voormalige turnsters, onderzoekers en sportbestuurders kwamen bij elkaar in Den Haag bij de vaste Kamercommissie van VWS. Verslaggever Vlado Veljanoski, die voor de NOS het turnen volgt, was er ook bij en vertelde in Langs de Lijn En Omstreken wat hij had gezien en gehoord. Een van de klokkenluidsters, oud-turnster Petra Witjes, kwam met een lijst aanbevelingen en de KNGU erkende dat er in het verleden fouten zijn gemaakt, iets waar Maurits Hendriks namens sportkoepel NOC*NSF zich bij aansloot. Mark Tuitert vraagt zich in het Sportforum af of het probleem niet teveel uit het verleden komt, toen de cultuur heel anders was en de methode uit het Oostblok werd gekopieerd. Arman Avsaroglu stelt dat de KNGU misschien moet worden opgeheven zodat er een nieuwe bond kan komen met een geheel nieuwe start. Volgens Veljanoski een rigoureuze maatregel al zal de politiek of NOC*NSF wel moeten ingrijpen als het onderzoek geen harde aanbevelingen oplevert.

Het schaatsseizoen werd geopend met de NK afstanden in Heerenveen. Ook daar speelde corona een rol want er was geen publiek en dus geen sfeer. Mark Tuitert moest er wel even aan wennen. "Toen ik binnenkwam was het wel even heel klinisch. Als je die wedstrijden hoort en zelfs de coaches schreeuwen niet, dat is even wennen." Maar dat ging snel en toen hij echt in die wedstrijd zat was hij ook wel blij. "Dan denk je: Eigenlijk best gaaf, fijn dat we schaatsen." Dat er vervolgens ook nog hard werd gereden was mooi meegenomen, vooral de prestatie van Jutta Leerdam maakte indruk. "Die reed fantastisch, echt technisch heel goed."

Opmerkelijke ontboezemingen van twee profvoetballers. Ricardo Kishna en Gregory van der Wiel maakten bekend last te hebben van mentale problemen. De eerste kampte met depressies en de tweede gaf op zijn website toe dat hij last heeft van paniekaanvallen. De leden van het sportforum zijn onder de indruk van deze openhartigheid. Mark Tuitert maakte het als sporter van dichtbij mee en pleit voor goede mentale begeleiding. "Dit is een onderdeel van een topsportcultuur. Topsport is een beetje een uitvergroting van de maatschappij. De kracht zit er in, maar ook de donkere kant." De schaatsanalist denkt dat veel meer mensen last hebben van de druk die het topsportbestaan met zich meebrengt en pleit voor een goede mentale begeleiding. Kees Kwakman heeft veel respect voor het verhaal van Van der Wiel en hoopt dat het helpt in de voetbalwereld waar psychische hulp lange tijd een taboe was.

Ster advertentie
Ster advertentie