Sport
NOS

Andere Tijden Kees: 'Siberisch' langlaufen en de troonswisseling op weg naar de Spelen in Milaan

foto: Pro Shots / SIPA USA
  1. Nieuwschevron right
  2. Andere Tijden Kees: 'Siberisch' langlaufen en de troonswisseling op weg naar de Spelen in Milaan

NOS-verslaggever Kees Jongkind, een van de makers van Andere Tijden Sport, reist al sinds 1994 iedere vier jaar af naar de Olympische Winterspelen. Gedurende de olympische weken in China verblijft Jongkind in de bergen nabij Peking. Voor RadiOlympia deelt hij zijn belevenissen tijdens deze Spelen en haalt herinneringen op aan andere tijden. Deel 13: Nederland, wintersportland.

De voorlaatste dag van de Winterspelen was de koudste dag in de bergen rond Zhangjiakou, waar ons hotel is. Bij de vijftig kilometer langlaufen gaf de thermometer -17 graden celsius aan, maar door de wind was de gevoelstemperatuur zo'n -30. Vanwege die arctische omstandigheden werd de wedstrijd ingekort naar dertig kilometer. En dat kwam niet alleen goed uit voor de langlaufers, ook voor alle aanwezige media."

Helemaal verrot

"Ik had een thermoshirt en -broek aan, een fleece jack en twee winterjassen van de Spelen van PyeongChang en Peking die we van de NOS kregen. En dan nog een wollen muts op en de capuchon van mijn jas over mijn hoofd. Toch ging de wind overal doorheen. Gelukkig redden mijn Canadese ijsvisserslaarzen weer mijn voeten. Anders ben je wel de pineut met bevroren tenen. Tijdens onze tocht van de mediaruimte naar de persruimte dachten we even: het is alsof we op Mount Everest lopen, zonder een gebrek aan zuurstof dan. Het zicht was beperkt en we moesten stapje voor stapje door de sneeuw."

"Niet geheel verrassend wisten Russische langlaufers uit te blinken in de Siberische omstandigheden. We zijn na afloop niet meer in mixed zone geweest. We wilden voor ons item voor Studio Peking beelden voor zichzelf laten spreken. Een kijkitem kan heel mooi zijn op tv, waar al veel kapot gekletst wordt. Nu laten we langlaufers zien die verrot zijn en bevroren over de finish vallen. Eigenlijk is dit onderdeel te vergelijken met de marathon bij de Zomerspelen. Ik heb ooit twaalf kilometer in Lapland op langlauflatten gestaan en was toen al kapot. Je moet continu in het langlaufspoor blijven, anders val je. Daar kwam ik snel achter. Daarna kon ik in de sauna gelukkig even bijkomen."

foto: Pro Shots / RadiOlympia

Links: de Rus Aleksander Bolsjoenov wint het goud bij de ingekorte langlaufrace, rechts: NOS-verslaggever Kees Jongkind onder 'Siberische' omstandigheden in China

Nieuwe koningin

"Tijdens deze langlaufvariant van de Elfstedentocht heb ik niets meegekregen van de twee massastarts op de schaatsbaan. Mijn telefoon begaf het in de kou. Dankzij haar derde goud is Irene Schouten de Nederlandse koningin van de Spelen, waar we afscheid nemen van olympische legendes Ireen Wüst en Sven Kramer. Er is een troonswisseling gaande bij de vrouwen. En Schouten wist de hoge verwachtingen waar te maken. Dat is niet aan iedereen besteed. Kijk naar de Amerikaanse Mikaela Shiffrin. Zij werd bij het alpineskiën getipt voor zes keer goud, maar bleef met lege handen achter. Alleen Ard Schenk (Sapporo 1972) en Yvonne van Gennip (Calgary 1988) wisten net als Schouten drie keer goud te winnen voor Nederland op één Spelen. Ik neem aan dat Schouten de vlag mag dragen bij de sluitingsceremonie."

"Met Sven Kramer nemen we afscheid van een echte baas, een groot sportman. Ik ken hem niet zo goed als persoon, maar heb op afstand met veel bewondering zijn carrière gevolgd. Het lijkt mij moeilijk om als topsporter te bepalen wanneer het juiste moment is om te stoppen. Er zijn twee sporters waar ik nu aan denk die echt op hun hoogtepunt stopten. Dat waren voetballers Frank Rijkaard, na het winnen van de Champions League met Ajax in 1995, en Dirk Kuijt, nadat hij met Feyenoord door zijn drie goals in de kampioenswedstrijd kampioen werd."

foto: Pro Shots / SIPA USA

Irene Schouten treedt met haar derde gouden medaille op één Winterspelen in de voetsporen van Ard Schenk en Yvonne van Gennip.

Olympische spiegel

"Voor Sven waren de afgelopen jaren al alsof hij door de jonge wolven werd verslonden, maar dat doet niets af aan zijn glorieuze carrière. Over die beruchte wissel bij de tien kilometer op de Spelen van Vancouver zouden we graag nog eens een Andere Tijden Sport willen maken, maar ik vraag me af of Sven en ook Gerard Kemkers daaraan willen meewerken. Ik zat tijdens die wissel in de VS, maar niet voor werk. Ik was in Florida, liep daar op teenslippers, toen een ijshockeyduel op de Amerikaanse tv werd onderbroken en de Amerikaanse Mart Smeets zei dat er iets bijzonders gebeurde op de schaatsbaan. Voor schaatsen had de Amerikaans tv tot dat moment nauwelijks oog. 'This was the worst mistake ever made by a coach during the olympics', zei de presentator. Dat de Koreaan die door die foute wissel van Kramer goud won tijdens de massastart weer met hem in de baan stond, maakt die cirkel ook soort van rond."

"Ik ben wel benieuwd naar de ontwikkeling van de Nederlanders olympiërs richting Milaan in 2026. Schouten is er ongetwijfeld bij en misschien groeit schaatsster Femke Kok in de komende jaren uit tot een kanshebber op goud bij de sprintnummers. Ik ben nieuwsgierig naar hoe Nederland zich in de breedte blijft ontwikkelen. In China had ik voor het eerst in alle Winterspelen die ik heb gevolgd het idee dat ik elke dag bij venues in de bergen Nederlanders kon spreken. Bij het skiën en snowboarden en bij de bobbaan kom je wel vooral atleten tegen die veel op eigen houtje moeten regelen. Hopelijk ziet NOC*NSF door hun prestaties in dat zij met extra ondersteuning nóg beter kunnen presteren. De Spelen in Peking zijn zo een spiegel voor NOC*NSF: sommige atleten hadden hier niet gestaan als er vanwege het coronajaar geen uitzonderingen werden gemaakt op de Nederlandse eisen voor kwalificatie voor de Spelen."

Ster advertentie
Ster advertentie