Max Verstappen wint wereldtitel Formule 1 na inhaalactie in laatste ronde

2. Max Verstappen wint wereldtitel Formule 1 na inhaalactie in laatste ronde

Max Verstappen is de eerste Nederlandse wereldkampioen in de Formule 1. De Nederlander van Red Bull Racing lag bijna de hele race in Abu Dhabi tweede. In de laatste ronde passeerde de 24-jarige Limburger zijn grote concurrent Lewis Hamilton.

Beide coureurs stonden voor aanvang van de laatste grand prix van het seizoen precies gelijk in het kampioenschap. Verstappen mocht vanaf pole position beginnen, maar had een slechte start. De regerend kampioen was beter weg. Verstappen knokte zich er even langs in de bocht, maar Hamilton sneed af en ging ervan door. Ook Sergio Pérez hielp nog een handje mee door in de weg te rijden voor Hamilton. Toch leek de wedstrijd al snel beslist in het voordeel van de Mercedes-rijder, omdat hij continu sneller reed.

Alles of niets in laatste ronde

Niets bleek minder waar. Na de tweede pitstop van Verstappen kon Hamilton het zich niet permitteren om naar binnen te gaan voor een bandenwissel. Met versere banden kwam Verstappen wel dichterbij, maar het verschil bleef op de tien seconden hangen in het voordeel van Hamilton. Een crash van Nicholas Latifi bracht de safety car in de baan. Hierdoor konden de twee kemphanen nog één ronde het gevecht direct met elkaar aan gaan. Het lukte Verstappen in een ultiem moment de zevenvoudig wereldkampioen te verschalken.

Verstappen heeft hiermee zijn eerste titel binnen in de Formule 1. Hij won in het seizoen 2021 tien van de 22 races. Hamilton was in acht races de beste.