Sport

'Max is zo impulsief en aanvallend als de pest'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Max is zo impulsief en aanvallend als de pest'

[NOS - RAD1] The Circuit of the Americas. Gelegen in Austin, Texas. Drie jaar geleden, in 2015, veroverde Lewis Hamilton zijn derde wereldtitel. Een evenaring van zijn absolute idool: Ayrton Senna. Max Verstappen? Die reed op dat moment nog voor Toro Rosso en eindigde verrassend vierde, ver voor aanstaand teamgenoot Daniel Ricciardo, die tiende werd.

Nu zijn we drie jaar verder. De auto's zijn vele malen sneller, veel teams hebben andere coureurs, maar deze twee races hebben één ding gemeen. Lewis Hamilton kan vandaag weer wereldkampioen worden. Acht punten verschil op Sebastian Vettel is genoeg om zijn titel te prolongeren. Dat zou zijn vijfde titel zijn.

Louis Dekker, verslaggever van de NOS, zegt dat het een kwestie van tijd is wanneer Lewis Hamilton de titel pakt. "Als het niet zondag in Amerika is, dan is het wel de volgende race in Mexico. Wiskundig gezien kan Vettel nog kampioen worden, maar dat zit er echt niet meer in."

Inhaalrace voor Max Verstappen

Het is dit seizoen alom bekend dat Verstappen en Ricciardo voor de vijfde en zesde plek racen. Niet goed genoeg voor Ferrari en Mercedes, maar te goed voor de rest. De kwalificatie eindigde zaterdag voor Verstappen in een sof. Verstappen viel in de eerste sessie al voortijdig uit met een gebroken ophanging. Doordat zondag bij hem ook nog eens de versnellingsbak werd verwisseld, werd hij nog eens vijf plaatsen teruggezet. Verstappen vertrekt daardoor van de achttiende positie en is opnieuw veroordeeld tot een inhaalrace.

'Slechtste beslissing van de FIA ooit'

Zo noemde racelegende Niki Lauda het akkefietje van vorig seizoen, toen Max Verstappen zijn podium moest inleveren nadat hij buiten de baan had gereden om Kimi Räikkönen in te halen. Dat kwam de wedstrijdleiding op behoorlijk veel kritiek te staan. Zo ook van vader Jos Verstappen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat kan dit weekend niet meer gebeuren, de FIA (de internationale autosportfederatie) heeft zogenoemde kerbstones neergelegd in de bocht. Dat zijn een soort stoeprandjes waar je niet overheen wilt rijden.

Die kerbstones die zijn neergelegd in de bocht worden ook wel verstoppens genoemd, uiteraard naar Verstappen. Dekker: "Het geeft aan dat iedereen er mee bezig is."

"Max Verstappen staat altijd op scherp bij de wedstrijdleiding, niet alleen door vorig jaar. Ze weten dat hij op het randje rijdt en dat gaat hij niet veranderen, dat heeft hij al gezegd. Verstappen rijdt niet voor de titel, maar wel voor de winst en die is zo impulsief en aanvallend als de pest, dus als het moet doet hij het gewoon nog een keer", is Dekker van mening.

Vettel

Sebastian Vettel rijdt inmiddels al een paar jaar voor Ferrari, nadat hij voor Red Bull Racing vier achtereenvolgende titels won. "Maar de Italianen zijn een beetje klaar met Vettel. Ze hadden weer vertrouwen dat ze een wereldtitel zouden halen, maar Vettel heeft het verprutst met een kapitale uitglijder in Duitsland", zegt Dekker.

"Dat was zijn eigen fout, maar hij heeft wel meerdere rare dingen gedaan. Hij kwam in Japan ook onbesuisd binnendoor bij Max Verstappen. Het team heeft het ook laten lopen en dat knaagt aan hem. Maar o wee als Leclerc volgend jaar komt, die legt zich niet neer bij een rol als tweede rijder. Dat is net een Max Verstappen die zijn races gaat winnen. Ik denk dat 2019 het jaar van de waarheid wordt voor Vettel", denkt de Formule 1-kenner.

"Na zijn kampioensjaren bij Red Bull is hij één seizoen lang helemaal zoekgereden door Daniel Ricciardo, daarna is hij met de staart tussen de benen naar Ferrari vertrokken. Daar zou hij titels gaan halen, maar het lukt nog niet echt. Wat als het weer niet lukt?", vraagt Dekker zich af. "Ik denk dat Leclerc een grote bedreiging gaat worden voor Vettel."

Ster advertentie
Ster advertentie