Sport
NOS

Luister Touretappe 12 live op NPO Radio 1: eerste Pyreneeënetappe lijkt prooi voor aanvallers

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Luister Touretappe 12 live op NPO Radio 1: eerste Pyreneeënetappe lijkt prooi voor aanvallers

Het Tourpeloton trekt vandaag de bergen in. De eerste Pyreneeënetappe brengt de renners over 209,5 kilometer van Toulouse naar Bagnères-de-Bigorre.

Onderweg moet er drie keer geklommen worden. De eerste côte van de vierde categorie zal weinig renners angst inboezemen, maar in de slotfase van de etappe gaat het serieus omhoog.

Twee beklimmingen van de eerste categorie staan op het programma, de Col de Peyresourde en La Hourquette d'Ancizan. Daarna is het nog 30 kilometer dalen tot de finish.

'Niet veel bijzonders'

Volgens oud-wielrenner en analist Henk Lubberding gaan de laatste twee beklimmingen niet voor grote verschillen tussen de klassementsmannen zorgen.

"Het stijgingspercentage ligt rond de zeven, dat is niet heel hoog. Dat ze toch van de eerste categorie zijn, komt vooral door de lengte, maar het is niet heel veel bijzonders."

Lubberding verwacht dan ook dat Julian Alaphilippe de gele trui kan behouden. "Het is niet zwaar genoeg om hem eraf te rijden."

'Kruit drooghouden'

Morgen wacht de renners een tijdrit van 27 kilometer en die zorgt ervoor dat sommigen hun kruit vandaag droog willen houden, denkt Lubberding.

"Iemand als Romain Bardet zal vandaag niks kunnen winnen, ook omdat er nog een afdaling van 30 kilometer wacht na de laatste top. Als hij tijd wil winnen, moet hij alles geven en dat levert dan misschien twintig seconden op. Alles wat hij zou winnen, verliest hij toch weer in die tijdrit."

De kans is volgens Lubberding groot dat de aanvallers er met de winst vandoor gaan. Hij tipt Thomas De Gendt. En anders zijn kamergenoot Tim Wellens.

"Voor Wellens is het eigenlijk te steil, maar hij heeft de bolletjestrui natuurlijk. En De Gendt kan dit sowieso wel aan."

Ster advertentie
Ster advertentie