Sport

Terence Agard kwam van ver en won zilver

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Terence Agard kwam van ver en won zilver

Het was misschien wel de mooiste medaille van de Olympische Spelen, de zilveren plak voor het estafetteteam op de 4 x 400 meter. Alleen de Amerikaanse atleten waren sneller. Voor een van de Nederlanders kwam het succes als geroepen. Terrence Agard kwam van ver en liet dan ook op de atletiekbaan in Tokio zijn tranen de vrije loop

Het was in september 2015 toen een groep atleten betrokken raakte bij een zwaar auto-ongeluk. Een van de inzittenden was de Nederlandse topatleet Terrence Agard. De 400-meter specialist zat achterin maar kwam pas bij kennis in het ziekenhuis. Toen de arts hem vertelde dat hij zijn nek had gebroken sloeg de paniek toe.

Wat volgde was een langdurige revalidatie en veel twijfels over zijn toekomst. Afgelopen zomer verdwenen die twijfels als sneeuw voor de zon toen hij met de estafetteploeg als tweede eindigde op de olympische 4 x 400 meter. Na de Spelen vertrok Agard voor een welverdiende vakantie naar Curaçao waar hij als een held werd ontvangen.

In Langs de Lijn En Omstreken vertelde hij wat hem daar allemaal overkwam. "Allemaal huldigingen. Toen ik op het vliegveld kwam was er een drumband en werd er gedanst en gefeest." Voor Agard is het thuiskomen als hij op Curaçao is. "Dat is echt mijn huis."

Op zijn vakantie adres kon hij ook zijn succes verwerken. "Sowieso de eerste paar weken was het nog even zoiets van: hè, heb ik nou echt zilver gewonnen of is dit toch een droom? Het moest even inzinken."

Zijn betrokkenheid met het eiland blijkt wel als het onderwerp "Papendal" ter sprake komt. Een sportcentrum zoals er in Arnhem is zou Agard graag ook op Curaçao zien. "Er zijn zoveel talenten op Curaçao, die moeten echt ontwikkeld worden." Vooral het ontbreken van goed faciliteiten staat doorbraak van talenten in de weg.

Zelf vertrok hij op 24e jarige leeftijd naar Nederland om de talenten te ontwikkelen die waren ontdekt bij onder meer schoolwedstrijden. "Ik ben veel meer en verder ontwikkelt op Papendal. Ik zou nooit zo ver zijn gekomen als ik niet op Papendal was geweest." Goede sportfaciliteiten zouden volgens de atleet ook een positieve rol kunnen spelen in de lokale samenleving.

Inmiddels is Agard weer terug in Nederland en op Papendal. Druk bezig om zich klaar te stomen voor een nieuw succesjaar. Want als je op de Olympische Spelen zilver verovert kan je niet meer zeggen dat je doel een finaleplaats is. De druk die het oplevert kan hij wel aan. "Dat is ook de reden dat ik het zo goed heb gedaan op de Spelen. Dat is het allerhoogste niveau en dan voel ik die enorme druk en ik denk: dat heeft mij de kracht gegeven."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie