Sport
KRO-NCRV

Telstar-voorzitter: Louis van Gaal kan roast verwachten na eenmalige wedstrijd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Telstar-voorzitter: Louis van Gaal kan roast verwachten na eenmalige wedstrijd

Hij beschikt over de kleinste begroting van het betaalde voetbal, maar heeft vanavond wel de grootste trainer van Nederland in de dug-out zitten. Telstar voorzitter Pieter de Waard schrijft al meer dan vijftien jaar zwarte cijfers bij voor de club uit IJmuiden en verwelkomt vanavond Louis van Gaal. "Als Van Gaal zijn woord geeft, geeft hij ook echt zijn woord", zegt hij bij 1 op 1.

Truus van Gaal

Eigenlijk begon het allemaal bij Truus van Gaal. 'Wij vinden elkaar heel aardig", vertelt Pieter de Waard. "En daar wil ik het graag bij laten." Toch spreekt hij enkele zinnen later over "mijn Truus", wat een bijzondere band verraadt. En zoals iedereen die het koppel Van Gaal kent weet: als Truus je mag, mag Louis je ook.

"Ik heb haar een brief gestuurd met de vraag of Louis voor het goede doel een wedstrijd lang de trainer van Telstar wilde zijn. Binnen 18 uur ontvingen we een bevestiging", aldus De Waard trots.

Spieren voor spieren

Dat goede doel is Spieren voor Spieren, dat vanavond een toeslag van 2,50 euro per verkocht kaartje ontvangt. De Waard kijkt er naar uit om de "methode-Van Gaal" toegepast te zien worden in zijn eigen stadion. "Hij spaart niemand, maar is ook heel complimenteus. Als speler heeft hij Telstar ooit nog bij de hand genomen, al was dat helaas net niet genoeg om in de Eredivisie te blijven."

Sindsdien is Telstar eerstedivisionist, maar wel één met zwarte cijfers. Dat was al niet vanzelfsprekend in het betaald voetbal, maar zeker na anderhalf jaar corona is het indrukwekkend te noemen. "Wij zijn in onze geschiedenis negen keer bijna over de rand gevallen, maar krabbelen toch altijd weer op."

Geld in het betaalde voetbal

Al heeft hij wel kritische kanttekeningen bij de geldverdeling in het betaald voetbal. "Op dit moment krijgt Ajax twintig keer zoveel tv-geld als Telstar. Maar de grote clubs hebben daar niets aan; het heeft geen zin om de concurrentie uit te hongeren. Spelers hebben namelijk weerstand nodig om beter te worden."

Bondsvoorzitter

Met die opvattingen wil de markante voorzitter de hort op. "Ik weet bijna zeker dat ik mezelf verkiesbaar ga stellen als bondsvoorzitter van de KNVB en zal niet rusten voordat ik het ben." Mocht het geluk zijn kant niet op rollen tijdens de verkiezingen van 2022, dan houdt De Waard goede moed. "Ik ben nu 61 jaar en Joe Biden is 78. Ik heb dus nog 17 jaar de tijd."

Voorspelling tegen Jong AZ

Voor Louis van Gaal heeft De Waard overigens nog een verrassing in petto. "Bezoekers worden bij ons doorgaans flink geroast en dat kan Louis ook verwachten. De inhoud houd ik nog even geheim." De verharde Telstar-supporter wil zich wel wagen aan een voorspelling over de wedstrijd met koploper Jong AZ. "We zijn opgericht in 1963, dus zullen met 6-3 winnen." Als dat droomscenario met iemand waarheid kan worden, dan is het met Van Gaal.

Telstar-voorzitter: Louis van Gaal voor één wedstrijd gestrikt via Truus

Ster advertentie
Ster advertentie