Sport
EONOS

Bereikt Ajax voor het eerst in vier jaar de kwartfinale van de KNVB-beker?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bereikt Ajax voor het eerst in vier jaar de kwartfinale van de KNVB-beker?

Het is al vier jaar geleden dat Ajax voor het laatst in de kwartfinale van de KNVB-beker staat. In het seizoen 2013/2014 behaalde Ajax de kwartfinale door de amateurs van IJsselmeervogels met 0-3 te verslaan. Doelpuntenmakers waren Viktor Fischer (2) en Danny Hoesen. Later dat seizoen verloren de Amsterdammers de finale met 5-1 van PEC Zwolle. De achtste finale tussen Ajax en Roda JC begint om 20.45 uur en is live te volgen op NPO Radio 1.

Een ploeg die de afgelopen jaren wel de kwartfinales wist te bereiken is Roda JC. De ploeg uit Kerkrade speelde vorig seizoen en in het seizoen 2015/2016 in de kwartfinales. Daarin werd respectievelijk verloren van Willem II (5-4 na strafschoppen) en Feyenoord (1-0 na verlenging).

Helaas voor Roda JC en gelukkig voor Ajax tellen resultaten uit het verleden niet mee. Op papier is de wedstrijd tussen deze twee clubs al gespeeld. Waar Ajax het Bayern München moeilijk maakt in de Champions League, heeft Roda JC de grootste moeite met MVV en Go Ahead Eagles in de Keuken Kampioen Divisie.

'We ademen door een rietje'

Roda JC-coach Robert Molenaar vertelt in het Algemeen Dagblad dat momenteel alles in het teken staat van overleven. "We moeten het doen met de paar pluspuntjes die er zijn, eigen jongens die doorbreken, de periodetitel winnen en bekeren tegen Ajax is ook prachtig", aldus de oefenmeester.

"Ik heb het idee dat de mensen in de streek zich er nu wel van bewust zijn hoe Roda ervoor staat. Waar een club als Sparta even een aantal Eredivisiewaardige spelers haalt, hadden wij drie dagen voor de competitie nog amper een selectie. Simpelweg omdat we niet wisten of de club zou blijven bestaan. We ademen door een rietje."

'Alle aandacht naar Roda JC'

"Vorig jaar verloren we onnodig van FC Twente", vertelt Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar in gesprek met Ajax.nl. "We willen die wedstrijd winnen van Roda JC, dat is heel belangrijk voor ons. We willen die beker winnen."

Trainer Erik ten Hag heeft zijn spelers op scherp gezet. "De loting tegen Roda is een pittige loting, geen wedstrijd is makkelijk. De beker is een onvoorspelbare competitie, dat betekent dat we focus moeten houden", vertelt Ten Hag op de persconferentie. "We zijn de slotweek goed begonnen en dat moeten we doorzetten. Alle aandacht gaat naar Roda JC."

Odin'59

Odin'59 is één van de drie overgebleven amateurclubs in de beker. Na een sensationele overwinning op eredivisionist FC Emmen (1-3) wist de club de achtste finale te bereiken, tot grote vreugde van de spelers en fans. Echter verscheen vandaag op NOS een bericht dat de spelers van Odin op hun eigen wedstrijd hebben gegokt. Dat gaat regelrecht tegen de regels van de KNVB in.

De KNVB wilde niet voor de camera reageren op de zaak, maar schreef: "Gokken op eigen wedstrijden is niet toegestaan. Indien er aanwijzingen bestaan dat is gehandeld in strijd met dit reglementaire verbod, zal dat worden onderzocht door in eerste instantie onze integriteitseenheid. Indien daartoe aanleiding bestaat, kan de aanklager tuchtrechtelijke vervolging instellen. Op dit moment hebben wij geen formele melding ontvangen over spelers die op hun eigen wedstrijd hebben gegokt."

De club uit Heemskerk vraagt tijd aan de KNVB om de zaak eerst zelf te onderzoeken. De teammanager geeft aan dat de club niet op de hoogte was van het inzetten op eigen wedstrijden. Wel geeft de teammanager aan dat de spelers een potje hebben om mee te gokken, maar dan op bijvoorbeeld buitenlandse wedstrijden.

FC Emmen heeft nog niet gereageerd.

{poll}

Ster advertentie
Ster advertentie