Sport

Voetbalfans zorgen voor EK-sfeer in Boedapest

foto: Jan-Kees vd Kunfoto: Jan-Kees vd Kun
  1. Nieuwschevron right
  2. Voetbalfans zorgen voor EK-sfeer in Boedapest

Bij het EK-voetbal is het eindelijk tijd voor de 'poule des doods'. De groep bestaat uit titelverdediger Portugal, wereldkampioen Frankrijk, kanshebber Duitsland en Hongarije. Dat laatste land opent het toernooi in Boedapest tegen Portugal. Een thuiswedstrijd, zeker als je ziet hoeveel fans er aanwezig zullen zijn. 67.000 stoeltjes zullen er in de Puskás Aréna bezet zijn en dat zorgt dat er ook overdag een gezellige voetbalsfeer heerst in de Hongaarse hoofdstad.

Al om elf uur in de ochtend treft NOS-verslaggever Jan-Kees van der Kun de eerste Hongaarse voetbalfans in de stad. Hoewel hun land geen favoriet is in die ijzersterke poule zijn ze positief gestemd. "Het is de eerste wedstrijd, je moet dus sterk zijn. Als je goed begint dan kan er nog van alles gebeuren." Dat er maar liefst 67.000 toeschouwers op de tribune zitten is volgens de supporter te danken aan de premier die een grote liefhebber is van voetbal.

Jan-Kees van der Kun in Boedapest

Het betekent niet dat de mensen zomaar klakkeloos naar binnen kunnen lopen. Een geel polsbandje laat zien dat de gelukkige voetbalfan gevaccineerd is. Daarmee moet corona buiten de deur worden gehouden en is er alle ruimte voor een voetbalfeestje. eerst op de pleinen in de stad daarna ook in het stadion. Of er ook na afloop een feestje komt voor de Hongaren hangt ook af van de bereidwilligheid van de tegenstander. Bij Portugal zal Christiano Ronaldo op een nieuw kunstje azen. De 36-jarige aanvoerder liet een dag voor de wedstrijd nog van zich spreken. Bij de persconferentie zette hij heel nadrukkelijk twee colaflesjes van de sponsor opzij om ze te vervangen door een waterflesje.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie