Sport
NOS

Stelling van Borst: 'Ajax is een club zonder moreel kompas'

  1. Nieuwschevron right
  2. Stelling van Borst: 'Ajax is een club zonder moreel kompas'

Het was weer een bewogen week voor Ajax. Algemeen directeur Alex Kroes werd op non-actief gesteld omdat hij handelde met voorkennis, waarna voorzitter Michael van Praag ook in opspraak kwam wegens het overtreden van regelgeving. "Ajax is een club zonder moreel kompas", betoogt Hugo Borst met zijn Stelling.

Video niet beschikbaar

Ajax lijkt steeds verder af te glijden in een moeras van chaos. Handelen met voorkennis van algemeen directeur Alex Kroes, het niet registreren van aandelen van Michael van Praag. Het zijn slechts de nieuwste ontwikkelingen in een lange reeks met tegenvallers bij het beursgenoteerde bedrijf.

Geen moreel kompas

Het ontbreekt Ajax aan een moreel kompas, betoogt Hugo Borst met zijn Stelling van deze week. Waarom? Hij somt op. "Weet je nog, Quincy Promes? Ajax was door de hoogte al lang op de hoogte gesteld dat ze te maken hadden met een crimineel, maar de club stelde hem gewoon op. Daarna pakten ze nog even wat miljoenen door hem gauw aan Rusland te verkopen."

"En weet je nog, die terugvlucht vanuit Portugal na een trainingskamp? Toen ze de officiële coronaregels aan hun laars lapten?", doelt hij op het negeren van de quarantaineregels door vier besmette spelers gewoon aan boord te laten.

Quote

Waar het grote geld verschijnt, het kompas vanzelf verdwijnt

Luisteraar Rice reageert op de Stelling van Borst

"Of het tragische verhaal van Abdelhak Nouri", zegt Borst over de jeugdspeler die door een falend medisch apparaat blijvende hersenschade opliep en wiens familie vervolgens tijdenlang moest onderhandelen om financiële compensatie. "Het was pijnlijk hoe lang ze treuzelden door alleen maar over geld te praten. Een kind van de club had netter behandeld moeten worden."

Structurele problemen

Het dopinggeval van Onana, gaat Borst verder, of de dickpicks van Mac Overmars. "Ze vroegen Overmars gewoon terug nadat hij op non-actief was gesteld." En dat heeft Borst het nog niet eens gehad over Sven Mislintat, die zich als technisch directeur schuldig maakte aan belangenverstrengeling.

Kortom, vindt Borst: dit zijn geen incidenten meer, maar structurele problemen. Bij Ajax ontbreekt een moreel kompas.

Wat vinden de luisteraars?

Luisteraars kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app. Coert is het eens met de stelling. "Er mogen wel eens een aantal spiegels worden opgehangen. Reflectie is broodnodig", schrijft hij.

Ook Max kan zich vinden in de mening van Borst, hoewel hij niet weet of het per se een probleem is dat inherent aan Ajax is. "Ik denk dat er in het voetbal sowieso een aantal zaken zijn waarvan je je af kunt vragen waar het morele kompas is gebleven", schrijft hij. "Misschien is het dus een breder probleem."

Ook Arjan noemt het een kwestie die breder speelt. "In de hele voetbalwereld ontbreekt het moreel kompas. Dus om nou Ajax daarop aan te pakken, is in mijn optiek terecht maar wel eenzijdig en opportunistisch."

Jurgen, een supporter van Ajax, schrijft: "Als seizoenkaarthouder heb ik me groen en geel geërgerd aan bijvoorbeeld Nouri of Promes. Maar je kan natuurlijk wel stellen dat in heel Europa geldt: wie zonder zonden is, werpe de eerste steen."

Ook Rice heeft een passend spreekwoord gevonden. "Waar het grote geld verschijnt, het kompas vanzelf verdwijnt."

Overigens is niet iedere luisteraar het eens met de Stelling. Zo schrijft Arthur bijvoorbeeld: "Hoge bomen vangen veel wind en het zit nu tegen. Het komt weer goed."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie