Eigen doelpunten helpen Ajax aan overwinning in klassieker

2. Eigen doelpunten helpen Ajax aan overwinning in klassieker

Een te mager Feyenoord is er niet in geslaagd om de klassieker tegen Ajax in Rotterdams voordeel te kantelen. In de eerste helft deed de ploeg van Dick Advocaat goed mee, maar in de tweede helft werd het alsnog een oorwassing tegen de kampioen: 0-3.

Het balbezit in de eerste minuten was met name voor Ajax. De eerste kansen waren desondanks voor Feyenoord. Een uitstekende voorzet van Lutsharel Geertruida belandde bij João Carlos Teixeira. De middenvelder maaide echter over de bal heen. Feyenoord werd sterker, maar moest wel een doelpunt slikken. Uit een corner ontstond een rare situatie. Eric Botteghin probeerde uit te verdedigen, maar schoot tegen Marcos Senesi aan. Zo rolde de bal tergend langzaam het eigen doel in (0-1).

Penalty was dé kans

Róbert Boženík dacht de gelijkmaker gemaakt te hebben, maar de Slowaakse spits stond daarbij in buitenspelpositie. Op slag van rust ontstond een hachelijk moment voor de goal van Maarten Stekelenburg. In de kluts belandde de bal op de arm van Edson Álvarez op de doellijn. Scheidsrechter Danny Makkelie en VAR Jochem Kamphuis waren onverbiddelijk: een strafschop én een rode kaart. Gelegenheidsaanvoerder Leroy Fer ging achter de bal staan en schoot zwak in. Stekelenburg keerde met een mooie redding.

Ajax scoort zelf ook nog

Dat Feyenoord met een man meer stond was in de eerste tien minuten na de rust niet te merken. Het ging Steven Berghuis en Jens Toornstra meer en meer missen na vele slordigheden. Het werd na een uur tien tegen tien. Tyrell Malacia kreeg zijn tweede gele kaart nadat hij Ajax-speler Antony belette van een scoringskans. Even later deed Feyenoord Ajax opnieuw een doelpunt cadeau. Invaller Ridgeciano Haps tikte ongelukkig een voorzet van Devyne Rensch voorbij Justin Bijlow. Gepiel bij Feyenoord, leidde een snelle counter in en daarmee de 0-3. Ajax tikte in hoog tempo rond, met Mohammed Kudus aan het einde van de succesvolle aanval.

Spanning onderin

ADO Den Haag won op bezoek bij PEC Zwolle met 0-1. Dat betekent dat we een heel spannend slot gaan krijgen in de staart van de Eredivisie. Nummer achttien ADO heeft nu 22 punten, VVV-Venlo 23, FC Emmen 24 en Willem II 25. De Tilburgers spelen om 16.45 uur nog tegen PSV. Daarna valt donderdag en zondag de beslissing wie gaat degraderen, wie de play-offs in moet en wie er veilig is.