Sport
NOS

Verstappen wint in Italië, debutant De Vries direct in de punten

foto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Verstappen wint in Italië, debutant De Vries direct in de punten

De grand prix van Italië is gewonnen door Max Verstappen. De race eindigde achter de safety car door de uitvalbeurt van Daniel Ricciardo. Verstappen reed op dat moment aan de leiding. Debutant Nyck de Vries werd negende en pakte daarmee twee punten.

De Vries verving de geblesseerde Alexander Albon bij Williams. In zijn eerste grand prix op het hoogste niveau begon de Nederlander vanaf plaats acht, een plaats achter landgenoot Verstappen. Terwijl Verstappen in rap tempo naar voren reed, bleef De Vries solide op de achtste plaats.

De eerste uitvaller was Sebastian Vettel. Voor het veld gold vanaf dat moment de situatie van virtual safety car. Charles Leclerc maakte daar gebruik van een eerste pitstop. De Monegask van Ferrari was de race van pole position begonnen. Hij gaf hiermee de leiding over aan Verstappen. Bij de Nederlander duurde het veel langer voor hij koos voor een stop. Hierdoor was het stuivertje wisselen en kwam de regerend wereldkampioen weer achter Leclerc.

'Onbegrijpelijk'

Ferrari gaf met een tweede stop in Monza de leiding terug aan Verstappen. Tot verbazing van commentator Louis Dekker en analist Jeroen Bleekemolen, aangezien Verstappen hierna niet per se meer hoefde te stoppen.

Dat gebeurde nog wel overigens. Daniel Ricciardo viel in de laatste tien ronden uit, waardoor er een safety car in de baan kwam. De complete top van de wedstrijd maakte daarom een laatste bandenwissel. Verstappen had op dat moment 19 seconden voorsprong en zag Leclerc wel heel dichtbij komen. De ergernis bij het thuisteam van Ferrari was dat de safety car niet meer uit de baan verdween, waardoor er niets meer kwam van een inhaalmanoeuvre. De Vries, uitgeroepen tot driver of the day, kwam als negende over de finish.

In de volgende race kan Verstappen een tweede wereldtitel op een rij veilig stellen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie