Sport

Supporters eigenen zichzelf rechten toe, daar moeten we vanaf

EONOS
foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Supporters eigenen zichzelf rechten toe, daar moeten we vanaf

In het Sportforum bespraken Barbara Barend, Mario Been en Mark Tuitert de ontwikkelingen in de sportwereld in de afgelopen week. Daarbij werd natuurlijk veel aandacht besteedt aan het supportersgeweld van de laatste weken bij het Nederlandse voetbal.

Eerst werd de wedstrijd MVV-Roda JC gestaakt na rellen op de tribune, vervolgens gingen Ajax-supporters in Almelo op de vuist met aanhangers van Heracles en daarna werd ook nog de wedstrijd Excelsior-FC Eindhoven enige tijd stilgelegd vanwege spreekkoren en bier dat op het veld werd gegooid. Maar er was ook ander geweld, intimidatie. Het heftigste voorbeeld kwam uit Rotterdam waar Feyenoord-directeur Mark Koevermans besloot af te treden omdat hij vreesde voor zijn veiligheid en die van zijn gezin.

De forumleden hebben er geen goed woord voor over. Oud-Feyenoorder Mario Been betreurt de onrust juist nu het sportief zo goed gaat met de club. Maar er zou meer spelen dan alleen maar de bedreigingen. "Ik hoor dat hij ook niet op één lijn zat met de raad van commissarissen omtrent het nieuwe stadion en welke nieuwe investeerders Feyenoord er bovenop zouden moeten helpen." aldus de voetbalanalist van ESPN. "Maar ik kan me voorstellen dat wat gebeurd is bij hem thuis, dat dat wel het meest aangrijpende is geweest."

De meest besproken voetballer was afgelopen week de Australiër Joshua Cavallo. De speler van Adelaide United kwam via social media van zijn club uit de kast. Een boodschap die veel indruk maakte en veel steunbetuigingen opleverde. Ook vanuit de voetbalwereld, waar het onderwerp vaak een taboe lijkt te zijn, kwam veel respect.

Oud-schaatser Mark Tuitert had ook veel bewondering voor de boodschap en vooral op de positieve reacties. Maar daar plaatste hij ook een kanttekening bij. "Eigenlijk vreemd natuurlijk dat dit nog heel erg opmerkelijk zou moeten zijn." Barbara Barend, hoofdredacteur van het sportmagazine Helden, valt hem daarin bij maar had wel gehoopt op wat meer reacties vanuit Nederland onder meer van de KNVB.

Volgens Mario Been laten de reacties uit de voetbalwereld zien dat de geaardheid van een speler binnen en club geen probleem is. Maar de angst zal er vooral zijn hoe het publiek erop reageert. Barbara Barend vindt het dan ook belangrijk dat in zo'n geval het hele team, tot en met trainers en bestuursleden, achter de betreffende speler staat. "Ik vind, net als er apengeluiden zijn, dat je met elkaar afspreekt we lopen van het veld af. En die veiligheid voelen volgens mij de voetballers op dit moment nog niet."

De NK-afstanden in Heerenveen was de aftrap van het nieuwe schaatsseizoen. Een olympisch seizoen en dan is het maar de vraag wat de resultaten bij die titelstrijd werkelijk waard zijn. Irene Schouten en Jorrit Bergsma zorgden ervoor dat de ploeg van coach Jillert Anema maar liefst vijf titels veroverde. Maar de echte prestaties moeten eind december geleverd worden bij het Olympisch Kwalificatietoernooi en vervolgens in Peking zelf.

Mark Tuitert is er van overtuigd dat de pupillen van Anema er dan ook zullen staan. "Jillert is niet gek, die is heel goed in zo'n trainingsplanning maken." Tuitert denkt dat vooral de coronaperiode in het voordeel is geweest van marathonschaatsers Schouten en Bergsma. Omdat ze geen wedstrijden konden rijden hebben ze zich vooral kunnen bezighouden met het verbeteren van hun schaatstechniek.

Het optreden van Sven Kramer in zijn mogelijk laatste schaatsjaar vond Tuitert teleurstellend. Niet alleen omdat hij niet op het podium stond en ternauwernood een ticket voor de wereldbekerwedstrijden bemachtigde, maar ook omdat het schaatsen tegenvalt. "Het is niet dat hij conditioneel niet kan, maar hij krijgt het niet op het ijs. Hij is stijf, hij worstelt ermee en krijgt de rondetijden er niet in." Maar Tuitert ziet wel dat hij de teleurstelling snel opzij zet en dat Kramer zich nu alweer richt op het kwalificatietoernooi zodat hij er straks in Peking weer kan staan.

Ster advertentie
Ster advertentie